Nagyobb növekedésre számít

Nagyobb növekedésre számít

Egis GyógyszertárAz Egis Gyógyszergyár a következő üzleti évében - változatlan árfolyamokat feltételezve - 4-6 százalékos forgalombővülést vár, míg a szeptember végén záruló idei üzleti évben 3-5 százalékos, forintban mért növekedéssel számol.

A hazai piacon az idei 8-10 százalékos csökkenés után jövőre is 5-10 százalékos lehet a visszaesés – mondta Poroszlai Csaba, a cég gazdasági igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette, a FÁK-országokban az idei 6-8 százalékos várható növekedés után jövőre még nagyobb, 8-12 százalékos lehet a bővülés, euróban számolva. Ezen belül az orosz piaci forgalom a mostani üzleti évben 5-7 százalékkal, a következőben 8-12 százalékkal emelkedhet. Kelet-Európában az idén várt 10 százalékos csökkenés után a következő üzleti évben már 3-6 százalék közötti növekedést vár a társaság.

A gazdasági igazgató a harmadik negyedév – az április-június közötti időszak – eredményeit ismertetve kiemelte, hogy az Egis árbevételének emelkedését az orosz és FÁK-piaci forgalom növekedése húzta, ami kompenzálta a hazai piac forgalmának csökkenését.

A magyar piaci helyzetet “drámainak” nevezte, kifejtve, hogy az egész hazai gyógyszerpiac szűkül. Úgy vélte, a gyógyszerpiaci intézkedések különösen a generikus gyártókat, így a hazai szereplőket sújtják. Megemlítette, hogy a tavaly ősszel bevezetett új támogatási szabályozás, az úgynevezett vaklicit következtében az Egis három terméke veszítette el a tb-támogatást, amelyek együttes éves forgalma 1,2 milliárd forintot tesz ki. Elmondta, a kelet-európai kivitel tovább szűkült a harmadik negyedévben, de az előző negyedévekhez képest lassult a csökkenés üteme. E térségben a lengyel és a szlovák forgalom mutat csökkenést, a többi országba viszont nő a kivitel.

Az egyéb országokba irányuló gyógyszer és hatóanyag kivitel csökkenését átmenetinek és nem trendszerűnek tartja a cégvezető. Ebben a relációban az idén összességében nulla és plusz 5 százalék közötti forgalom emelkedésre számít az Egis. A hatóanyag kivitel a következő üzleti évben várhatóan nulla és 5 százalék között bővül, míg a kész gyógyszerek kivitele 5-10 százalékkal emelkedhet. Az Egis Gyógyszergyár a tavaly októberben kezdődött üzleti éve első kilenc hónapjában 98,57 milliárd forint konszolidált árbevételt és 16,89 milliárd forint adózott eredményt ért el, a bevétel 2,8 százalékkal, a profit 46,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.