Így alakult a tőzsde a héten

Így alakult a tőzsde a héten

Az előző heti forgalmának több mint kétszeresét bonyolította le a Budapesti Értéktőzsde az elmúlt héten, a BUX 1,1 százalékkal emelkedett, miközben a vezető részvények közül a Magyar Telekom csaknem 6 százalékkal csökkent, a gyógyszerpapírok viszont tovább emelkedtek és az OTP is 4,1 százalékkal erősödött.

A vártnál erősebb amerikai munkaerőpiaci adatok és az EKB kötvénypiaci vásárlásaival kapcsolatos várakozások az elmúlt héten is támogatták a kockázatosabb piacokra koncentráló befektetőket. Úgy tűnik, a piac nagyon hinni akar abban, hogy a szeptemberre várható EKB-lépések meghozzák a kívánt piacélénkítő hatást, és a folyamatos kötvénypiaci vásárlások tartósan és számottevően mérsékelhetik a bajban lévő perifériás országok finanszírozási költségeit.

Az elemzők fokozott aggodalommal figyelik a Kínából érkező híreket, amelyek közül pénteken az borzolta a kedélyeket, hogy jelentősen csökkent, és a szakértők által vártnál jóval kisebb lett Kína júliusi külkereskedelmi többlete, ami újabb jele annak, hogy lassul a globális gazdasági növekedés.

Az ázsiai ország júliusi külkereskedelmi aktívuma 25,1 milliárd dollárra zsugorodott a júniusi 31,7 milliárd dollárról. Az első hét hónap összesített kereskedelmi többlete ezzel is 94 milliárd dollár fölé emelkedett. A Dow Jones által megkérdezett elemzők 35,2 milliárd dollár júliusi többletre számítottak. A kínai kivitel egy százalékkal nőtt a múlt hónapban éves összevetésben a júniusi 11,3 százalékos bővülést követően. A behozatal 4,7 százalékkal emelkedett, ami szintén elmaradt a júniusi 6,3 százalékos növekedéstől. A szakértők az export 8 százalékos, az import 7 százalékos növekedésére számítottak.

Itthon folytatódott a jelentési szezon, a Magyar Telekom papírja a csütörtöki jelentés után történelmi mélységbe, 400 forint alá került és pénteken további 3 forinttal gyengült. Ennek legfőbb oka, hogy a menedzsment borús jövőképet festett.
Az Egis ugyanakkor jókedvre hangolta részvényeseit, hiszen a tavaly októberben kezdődött üzleti éve első kilenc hónapjában 98,57 milliárd forint konszolidált árbevételt és 16,89 milliárd forint adózott eredményt ért el, a bevétel 2,8 százalékkal, a profit 46,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, árfolyama egy hét alatt 3,1 százalékkal nőtt.

A BÉT részvényindexe, a BUX egy hét alatt 193,3 ponttal, 1,1 százalékkal nőtt, 17.839,54 ponton zárta a hetet. A heti forgalom 46,9 milliárd forint volt, jelentősen emelkedett az előző heti 21,7 milliárd forinthoz képest.

Az OTP 150 forinttal, 4,1 százalékkal erősödött, 3.735 forinton zárta a hetet.

A Mol árfolyama 5 forinttal, 16.995 forintra csökkent.

A Magyar Telekom részvények ára az előző heti 14 forint után 23 forinttal (5,9 százalékkal), 391 forintra esett.

A gyógyszeripari részvények közül a Richter 1.000 forinttal, 2,5 százalékkal drágult, 40.400 forinton fejezte be a hetet, az Egis részvények ára 515 forinttal, 3,1 százalékkal 16,720 forintra nőtt.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények mutatója, a BUMIX 11,9 ponttal, 1,16 százalékkal 1033,53 pontra nőtt.