Ennyi uniós pénzt kellene kifizetni hetente

Ennyi uniós pénzt kellene kifizetni hetente

uniós támogatásHiába gyorsult fel az uniós támogatások kifizetési rendszere, a megítélt támogatások és a pénzek átutalása között még mindig óriási, 3.700 milliárd forint a különbség; a heti 40-50 milliárd forintos kifizetési ütemet nem sikerült elérni, pedig csak így lehetne lehívni a Magyarországnak 2013-ig járó támogatások 90-95 százalékát. Ezt írta a Magyar Nemzet kedden.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a múlt hét végéig több mint 2.800 milliárd forintot fizetett ki a sikeres pályázóknak, a legjobban teljesítő régió a közép-magyarországi, amely 1.545 milliárdot kapott, a legjobban működő program pedig a gazdaságfejlesztési.

A lap szerint az NFÜ adataiból kiderül, hogy sok a gond az elakadt beruházásokkal, amelyekre a támogatást lekötötték, ám lehívni nem tudják. E vállalkozásokon segíthet a Magyar Nemzet információi szerint szeptemberben induló új önerőalap, amely várhatóan 50 milliárd forintból gazdálkodhat majd. Az alap visszatérítendő forrást nyújtana a pénzhiány miatt időben elcsúszott vállalkozásoknak ahhoz, hogy befejezhessék beruházásaikat, s ne kelljen lemondaniuk az elnyert támogatásról.