Munka megváltozott munkaképességűeknek

Munka megváltozott munkaképességűeknek

megváltozott munkaképességű dolgozikA hazai cégek 20 százaléka tervezi, 18 százaléka pedig valószínűsíti, hogy még az idén megváltozott munkaképességű alkalmazottat vesz fel. Ez derül ki egy most lezárult kutatásból, amely a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerőpiaci reintegrációjával foglalkozó Rehabjob megbízásából készült.

A Rehabjob tájékoztatása szerint a kutatásból kiderült, nem a fizikai akadályok, hanem a mentális gátak akadályozzák a megváltozott munkaképességűek szélesebb körben történő foglalkoztatását. Azok a cégek tervezik nagyobb valószínűséggel 2012-ben is megváltozott munkaképességűek felvételét, amelyek már alkalmaznak ilyen dolgozót.

A BellResearchnél végzett kutatás során mintegy 300, legalább 50 főt foglalkoztató cég HR vezetőjét kérdezték meg telefonon, 18 vállalati vezetőt pedig csoportos megbeszélés keretében a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos tapasztalatokról.

A válaszadók a fizikai akadálymentesítést, és az ehhez szükséges forráshiányt nevezték a foglalkoztatás egyik legnagyobb akadályának. A megváltozott munkaképességűeket alkalmazó vállalatok döntő többségének, 92 százalékának válaszaiból viszont az derült ki, hogy egyáltalán nem volt szükség beruházásokra. Ahol mégis át kellett alakítani a környezetet, például rámpát kellett építeni, ott a jellemzően 1 millió forint alatti beruházások 80 százalékát önerőből finanszírozták, és alig egyötödük vett ehhez igénybe pályázati forrásokat.

A Rehabjob megállapítása szerint ahhoz, hogy a megváltozott munkaképességűek ne csak alig 10 százaléka dolgozzon a verseny- és a közszférában, a kommunikációs akadályok áthidalására, a munkaadók és a munkavállalók felkészítésére és nagyobb nyitottságra lenne szükség. A kutatás szerint a sikeresen integrált speciális munkavállalók körében a fluktuáció csak töredéke a többi munkavállaló körében tapasztaltaknak. A megváltozott munkaképességű munkatársak gyakori cseréje a beilleszkedéssel kapcsolatos negatív tapasztalatokra és a rosszul előkészített projektekre vezethető vissza.