Kelendők a külföldi papírok

Kelendők a külföldi papírok

A magyar kisbefektetők zöme elsősorban a hazai piac iránt érdeklődik, ugyanakkor minden második online-tőzsdéző befektetne külföldi részvényekbe is. Ez derül ki a KBC Equitas felméréséből.

A megkérdezettek ma már jóval kevésbé érdeklődnek az online devizakereskedés iránt, mint két évvel ezelőtt, és a felmérésből az is kiderül, oktatásra és elemzői támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a lakossági befektetők biztonságban érezhessék magukat a nemzetközi tőzsdéken – ismertette az ügyfelei körében végzett felmérés eredményeit a brókerház hétfőn. A külföldi részvények iránti érdeklődést a KBC szerint az magyarázza, hogy bár a külföldi tőzsdéken is csökken a forgalom szezonális és ciklikus okok miatt, ezeknek a piacoknak a forgalma még mindig összehasonlíthatatlanul más nagyságrendet jelent a Budapesti Értéktőzsdéhez (BÉT) képest. Amíg a BÉT napi forgalma 3-8 milliárd forint között ingadozik jelenleg, addig csupán egyetlen cég, a Gazprom Londonban forgó papírjaival 80 milliárd forinttal egyenértékű forgalmat bonyolítanak le egyetlen nap alatt. 

A devizapiaccal szemben tartózkodóbb magatartást az magyarázhatja, hogy ezen a piacon a hektikus és sokkal kevésbé kiszámítható mozgások, illetve a túlzó tőkeáttétel miatt nagyon sok kisbefektető villámgyorsan elveszíti az összes befektetésre szánt tőkéjét. Mindemellett ez a piac túlzottan telítetté vált, szinte minden nap alakul egy-egy korábban sohasem hallott cég, amely újonnan kezd forex szolgáltatásba – fejti ki a KBC Equitas közleményben Takács Szabolcs üzletfejlesztési igazgató.