Faktoringgal terjeszkednek a takarékok

Faktoringgal terjeszkednek a takarékok

faktoringÚj stratégiával lép ősszel a piacra a TakarékBank kizárólagos tulajdonába került Next Faktor Zrt., új nevén a Takarék Faktorház, amely a takarékok kis- és középvállalkozói (kkv) ügyfélkörére alapozva öt éven belül mintegy 50 milliárdra növelné jelenlegi 17 milliárd forintos forgalmát.

A TakarékBank a német DZ Bank érdekeltségébe tartozó VR Factorem GmbH kivásárlásával nemrég 100 százalékra növelte korábbi 24 százalékos tulajdonrészét a Next Faktor Zrt.-ben. A kizárólagos magyar tulajdonba került faktorcég a bank közleménye szerint a TakarékBanktól kapott forint- és devizaforrásokra alapozva bővítheti szolgáltatását.

“A jövőben a takarékszövetkezeti integráció lesz a Takarék Faktorház fő értékesítési csatornája, így a takarékszövetkezetek mintegy háromszázezer kis- és középvállalkozói ügyfele számára a meglévő hagyományos forgóeszköz-finanszírozási hitelkonstrukciók mellett egy új, rugalmas instrumentum is a rendelkezésre áll” – idézi a közlemény Szabó Leventét, a TakarékBank vezérigazgató-helyettesét, a Takarék Faktorház igazgatóságának elnökét.

A faktoring sokszor az egyetlen forrásszerzési lehetőség a tőkehiányos és likviditási gondokkal küszködő magyar kkv-k számára, ugyanis a faktorcég alapvetően nem a finanszírozást igénylő kkv, hanem a vevő bonitását vizsgálja, s a jó fizetőképességű vevőkkel szembeni követeléseket tárgyi fedezet nélkül előlegezi meg – a vevőnek beszállító – kisvállalkozás számára. Ez a szolgáltatás megoldás lehet minden olyan kkv számára, amely önmagában nem lenne hitelképes, de piacképes termékkörrel és jó bonitású vevőkörrel bír.

Szabó Levente szerint a rövid lejáratú, likviditást javító banki hitelek iránt továbbra is élénk a kereslet, hiszen a magyar kis- és középvállalkozások nem rendelkeznek olyan likviditási tartalékkal, amely lehetővé teszi a készletek lassabb forgási sebességének, valamint a megnövekedett fizetési határidők önálló áthidalását. Erre az egyik legrugalmasabb megoldás a faktoring. A többi között ennek köszönhető az üzletágban a pénzügyi válság kitörése óta tapasztalható jelentős bővülés. Az országos faktoring-forgalom 2009-2011 között csaknem 20 százalékkal bővült, s tavaly 888 milliárd forintra rúgott.

A TakarékBank a következő időszakban az eddiginél jóval dinamikusabb üzleti bővülést vár el új leányvállalatától, amihez a szükséges forrásokat a rendelkezésére bocsátja. Az üzleti tervek szerint a Takarék Faktorház forgalmát a következő öt évben megháromszoroznák.