A növekedés beindításán dolgoznak

A növekedés beindításán dolgoznak

NGMA kormányzat, látva a külpiaci konjunkturális folyamatok negatív alakulását, továbbra is dolgozik azokon az eszközökön, amelyek a növekedés beindításához szükségesek. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte pénteken a második negyedévi GDP-adathoz fűzött értékelésében.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az újfajta fejlesztési keretek, az európai uniós pénzek aktívabb felhasználása mellett több nagyberuházás – kiemelten a Mercedes kecskeméti üzemének termelése – is pozitív hatást fog gyakorolni a kilátásokra. A negatív külső környezet okozta problémákat pedig aktív eszközökkel tompítja a kormány, ennek keretében került meghirdetésre a Munkahelyvédelmi Akcióterv, amely a vállalatok helyzetén igyekszik javítani.

Az NGM várakozása szerint a jövő évtől folyamatos javulásra lehet számítani a növekedés tekintetében. Több nagy ipari beruházás is megkezdi működését, illetve eléri kibocsátásának tervezett szintjét, ami mind a termelésben, mind az exportban jelentkezni fog, illetve a külpiaci klíma jobbra fordulása is segítheti a növekedést.
Magyarország bruttó hazai terméke az idén a második negyedévben – az előzetesen becsülttel közel azonos mértékben – 1,3 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest – olvasható az NGM értékelésében. Hozzáfűzik, hogy az EU-ban több ország is hasonló trendet mutat, Olaszország és Portugália erős recesszióval küzd, míg régiós versenytársunk, Csehország gazdasága is 1 százalékot meghaladó mértékben zsugorodott az előzetes adatok alapján.

Az elemzés rámutat, hogy a termelési oldalon a főbb ágak kismértékű zsugorodást szenvedtek el a második negyedévben. A külpiacok szűkülésével az alapvetően exportorientált ipari szektor 0,7 százalékos csökkenést mutatott, a mezőgazdaság pedig a kedvezőtlen időjárási körülmények által vezérelve az előző éves erős növekedés után szintén kismértékű zsugorodást mutat.

Felhasználási oldalon a nettó export továbbra is pozitív növekedési hozzájárulással bír: az export 2,1 százalékkal, míg az import csupán 0,2 százalékkal bővült. A háztartások fogyasztási kiadása minimális mértékben csökkent, azonban a bruttó felhalmozás soron továbbra is jelentősebb a visszaesés. Az NGM közleménye kiemeli, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb mértékben csökkent az államadósság az utóbbi két évben, amelyet az egyre kiegyensúlyozottabb és így európai szemmel nézve is stabil költségvetési politika alapoz meg a jövőre tekintettel is. A foglalkoztatás területén történt jogszabályi változásokkal rugalmasabbá vált a munkaerőpiac, aminek hatásai már látszódnak a frissen publikált adatokon. Fontos változások történtek továbbá az oktatás és az innovációs politika területén is, amely változások megalapozzák, hogy Magyarország a jövőben felfutó európai konjunktúra egyik nyertese legyen, kiegészülve a keleti országok irányába történő nyitással – áll a közleményben.