Index-emelkedés Ázsiában

Index-emelkedés Ázsiában

Index-emelkedéssel reagáltak az ázsiai tőzsdék az amerikai és német tőzsdék kedden elért idei csúcsaira.

A befektetői hangulaton az amerikai monetáris enyhítési várakozások mellett az európai válságrendezési erőfeszítések sikerébe vetett bizalom erősítette, amit az euró árfolyamának emelkedése is tükrözött.

Tokióban a tőzsde vezető részvényeit követő Nikkei225 index 152,58 ponttal, 1,73 százalékkal 8959,96 pontra, a tőzsde első szekcióján jegyzett összes részvény árfolyamát követő Topix index pedig 9,56 ponttal, 1,31 százalékkal 741,82 pontra emelkedett.

A legnagyobb árfolyamnyereséget a bányászati, színesfém feldolgozó és a nagykereskedelmi raktár ágazat részvényei érték el, míg a gyengülők csoportját a tengerhajózási, légiközlekedési és közüzemi ágazatok részvényei vezették.

A jen gyengülése az euróval szemben az exportőr vállalatok részvényeinek segített. Az Apple alkatrész beszállítóit pedig az iPhone 5 szerdára várt bemutatása segítette erősödéshez.

A szöuli tőzsde Kospi indexe két egymást követő veszteséges nap után 30,03 ponttal, 1,56 százalékkal 1950,03 pontra emelkedett szerdán. A Samsung Electronics 3,03 százalékkal, a világ második legnagyobb memória áramkör gyártója, az SK hynix pedig 1,14 százalékkal erősödött. A Hyundai Heavy Industries hajóépítő vállalat 3,38 százalékkal, a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering 2,41 százalékkal erősödött. A Hyundai Motor 0,21 százalékkal erősödött, a Kia Motors 0,14 százalékkal gyengült.