„Fontos a magyar termékek piaci szerepének erősítése”

„Fontos a magyar termékek piaci szerepének erősítése”

SPAR magyar termékA hazai élelmiszer-ipari szektor résztvevői a Magyar Élelmiszer Hazai Ízek Fesztiválon találkoztak szombaton Szegeden.

A Magyar Gasztro Térkép Klaszter és a Csongrád Megyei Kormányhivatal közös rendezvényén, amelyen fórumot és konferenciát is tartottak, a klaszter elnöke, Orsolyák Zoltán kifejtette: eddigi munkájukban kiemelten fontosnak tartották a kormányzati, vállalati és civil érdekek összehangolását. Ennek egyik eredménye a szegedi esemény, amelynek célja, hogy a szereplők megismerkedjenek egymással és a különböző kezdeményezésekkel, a szektorban zajló folyamatokkal. Orsolyák Zoltán bemutatta azt a matricát, amelyet azokban a partneréttermekben helyeznek ki, amelyek magyar alapanyaggal dolgoznak.

Kecskeméti Attila, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy fontos a magyar termékek piaci szerepének erősítése. Ebben nagy jelentősége van a szeptemberben életbe léptetett magyartermék-rendeletnek, amely szabályozza a megnevezés feltételeit is. Ennek következtében a kft. becslései szerint egy éven belül jelentősen visszaesik a “magyar termék” megjelölés használata.

A hazai szakemberképzésben és az utánpótlásban látja a fejlődési lehetőséget a mezőgazdasági gépek forgalmazásában tevékenykedő Axiál Kft. A vállalat ezért elindította A jövő szakemberéért elnevezésű programját, amelynek célja, hogy a szervezet bekapcsolódjon a közép- és felsőfokú szakoktatásba – mondta el Polyák Tamás minőségirányítási igazgató.

A beszállítói fórum keretében a nemzetközi áruházláncok, vendéglátók várták a termelők, lehetséges helyi beszállítók jelentkezését azért, hogy a nagy áruházak polcain, az éttermekben a helyi, termelői áru is megjelenhessen.

A szegedi rendezvény első alkalommal fogta össze a termelőket, gyártókat, kis- és nagykereskedőket, multinacionális láncokat, érdekvédelmi tömörüléseket, vendéglátósokat, de ha igény lesz rá, a konferenciát újabbak követik – jelentették be a szervezők. A megyeházán tartott szakmai napon nyolc jelentős élelmiszer-ipari nagy- és kiskereskedelmi vállalkozás állított fel beszerzési pontokat.

Kapcsolódó cikkek