Kész a húsgyár válságterve

Kész a húsgyár válságterve

Kaposvári Húsgyár

Foltányi Árpád jelezte: azért nem hozza nyilvánosságra a válságtervet, mert információi szerint visszavonták a társaság felszámolását elrendelő, első fokú, nem jogerős bírósági döntés ellen benyújtott fellebbezést, ami új helyzetet teremtett. Hozzátette, a múlt heti közgyűlés “egyértelműen megtiltotta” a fellebbezés visszavonását, márpedig a közgyűlés magasabb rendű fórum, mint az igazgatóság, amelynek két tagja együttesen cégszerűen megtehette ezt a lépést. “Az más kérdés, hogy ez törvénytelen, mert a közgyűlés határozta pontosan ezzel ellentétes” – jegyezte meg a kisebbségi tulajdonos. 

Foltányi Árpád az MTI érdeklődésére csupán azt a múlt heti közlését erősítette meg, hogy válságterve bérvágásos rendszer bevezetésével javasolja talpra állítani az üzemet.     Múlt pénteken a kisebbségi tulajdonos még arról beszélt: biztosítani tudja, hogy beérkezzen a termelés felfuttatásához szükséges heti hatezer sertés. Tájékoztatása szerint a nyáron heti három-négyezer állatot dolgoztak fel, ennek mintegy felét vágták helyben, miközben heti tíz-tizenkétezres a kapuvári üzem teljes kapacitása. A terv szerint olyan új tulajdonosi szerkezetet alaktanának ki, amelyben jelentős hányad jutna a sertéstenyésztőknek és a gyár dolgozóinak is, ő maga pedig jelképesre csökkentené jelenlegi 25 százalékos tulajdonrészét. Jelezte, a válságterv jövő csütörtökön kerülhet a közgyűlés elé.    

A Kisalföld című megyei napilap szeptember 12-i számában írt arról, hogy többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár. A Kormányszóvivői Iroda még aznap bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi “felelőtlen garanciavállalások” miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.    

A múlt hétfőn – a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később – újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel. Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor úgy tudta, a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban. A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy elkezdődött a frissen érkezett hús darabolása, feldolgozása, de a teljesítmény a korábbi években megszokottnak csak mintegy harmada. Hozzátette: nem tudni még, mikor indulhat újra a vágás az üzemben, de a menedzsment folyamatosan tárgyal a beszállítókkal. 

Múlt pénteki számában arról írt a Kisalföld, hogy a többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látja a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását. A lapnak Zsobrák Péter elmondta, a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos NAV-eljárás indult ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll. Hozzátette, ezekkel a feltételekkel nem tudják megindítani a vágást, így a közgyűlésen végül úgy határoztak, hogy a cég megteszi a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében. Elmondta azt is, hogy a felszámolási eljárás ideje alatt tovább működhetne a vállalat.