Példamutató üzleti együttműködés

Példamutató üzleti együttműködés

üzleti együttműködésSzázhúsz magyar és román mikro-, kis-, valamint középvállalkozás bevonásával üzleti együttműködési kapcsolatrendszer kialakításába kezdett a nyíregyházi önkormányzat és a szatmárnémeti városi tanács. Ezt jelentették be a helyhatóságok vezetői közös sajtótájékoztatón, szerdán a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a nyírségi nagyváros polgármestere elmondta, a kapcsolatrendszer kialakítását az Európai Unió támogatásával indították. Brüsszel közel 71.000 eurós forrást adott a projekt megvalósításához, amit a nyíregyházi önkormányzat mintegy 2.500, míg a szatmárnémeti 500 eurós saját erővel egészített ki.

A több mint 21 millió forint összegű költségből négy úgynevezett műhelytalálkozót rendeznek a 120 vállalkozónak. Az első kétnapos megbeszélés szerdán kezdődött Nyíregyházán, ahol egy operatív program kidolgozásába kezdtek. A gazdasági együttműködési lehetőségeket, közös befektetéseket tartalmazó programot február végéig készítik el, s a megvalósítására a vállalkozások uniós pályázatokat nyújtanak majd be a különböző fejlesztési alapokhoz.

Február végéig létrehoznak egy klasztert is, amelynek a kapcsolatrendszerbe bevont 120 vállalkozás lesz a tagja, de később mások is csatlakozhatnak hozzá.
Roca Radu, Szatmárnémeti alpolgármestere tájékoztatása szerint az első műhelytalálkozón 15 egészségügyi, építőipari, élelmiszer-feldolgozó és informatikai cég vesz részt Romániából, s ajánl együttműködési lehetőségeket a leendő nyíregyházi partnercégeknek.

Az önkormányzati vezető arról is szólt, hogy Szatmárnémetiben a városi tanács egy régi épület megvásárlásával inkubátorházat, üzleti központot létesít a projekt keretében együttműködő magyar és román vállalkozásoknak. Megjegyezte, hogy a két város vállalkozásain kívül a két érintett megye cégeit is szeretnék bevonni a kapcsolatrendszerbe, s ennek érdekében a megyei önkormányzatok vezetőinek tárgyalást készítenek elő.

Kovács Ferenc megemlítette, az első műhelytalálkozón 30 nyíregyházi vállalkozás vesz részt, s a román partnereket elviszik a város ipari parkjába települt nagy cégekhez is, amelyeket szintén szeretnék majd bevonni a magyar-román határ menti gazdasági együttműködésbe.