Jó befektetés a Fényszínház

FényszínházTurisztikai attrakcióként fényszínház és művészeti központ létrehozását tervezi a Nyíregyházához tartozó üdülőhelyen, Sóstógyógyfürdőn a helyi Lofton Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

A 100 millió forint értékű beruházás megvalósításához a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlése legutóbbi ülésén előzetes hozzájárulási szándéknyilatkozatot fogadott el.

Perjéssy László, a cég projektvezetője az MTI-nek pénteken elmondta, terveik szerint a látványosságnak, valamint a szórakoztatócentrumnak a Sóstói-tó felülete ad helyet. A fényszínházi produkció a víztükör fölött lesz majd látható, a tóba telepített szivattyúkkal 12 méter magasra vízpermetet juttatnak, s a vízfüggöny lesz a “mozivászon”, amelyre filmeket vetítenek. A nézők a parton állva gyönyörködhetnek majd a hat méter sugarú körre vetített alkotásokban.

A projektgazda kiemelte, hogy a sóstógyógyfürdői látványosság az első magyar fényszínház lesz, tudomásuk szerint hasonló Európában Londonban, Prágában és Kijevben, míg Európán kívül New Yorkban, Torontóban és Sydneyben működik. A fényszínházzal különleges moziélményt szeretnének teremteni, hiszen a fátyolként lebegő vízpermeten látott képek olyan látszatot keltenek majd, mintha a tó habjai közül bukkannának fel az alkotások szereplői.

Perjéssy László tájékoztatása szerint a tavon egy stégen építik fel a művészeti központot. A tó túlpartjáról nézve a létesítmény olyan lesz, mint egy kikötött hajó. A tervek szerint a központban előadóesteket, különböző művészeti bemutatókat, kiállításokat és filmvetítéseket rendeznek.

A kft. a beruházást európai uniós támogatással szeretné megvalósítani, s annak elnyerésére a szükséges dokumentumokat már be is nyújtotta az Észak-alföldi Regionális Operatív Programalaphoz. A kivitelezés 2014-ben indulna és abban az évben be is fejeződne.

A tó tulajdonosa, a nyíregyházi önkormányzat – mint azt Kovács Ferenc, a város polgármestere az előzetes szándéknyilatkozatról döntő csütörtöki közgyűlésen hangsúlyozta – a végleges hozzájárulást az uniós támogatás megítélése után adja ki a fényszínház és művészeti központ beruházójának.