Felszökött a Visa profitja

Felszökött a Visa profitja

A bankkártyás fizetés terjedésének köszönhetően felszökött a Visa profitja üzleti évének negyedik negyedében az előző három hónap tetemes vesztesége után. 

A nemzetközi kártyatársaság szerdán este az amerikai tőzsdezárás után tette közzé, hogy adózott eredménye – rendkívüli tételekkel együtt – 88 százalékkal nőtt, 1,7 milliárd dollárra az egy évvel korábbi 880 millióról. Rendkívüli tételek nélkül egymilliárd dollár maradt a cég kasszájában. Bevétele 15 százalékkal 2,73 milliárd dollárra emelkedett július-szeptember között.

A Visa-kártyákkal teljesített fizetések értéke 6 százalékkal 1 ezer milliárd dollárra, a tranzakciók száma 2 százalékkal 14 milliárd darabra nőtt.

A Visa – fő riválisához a MasterCardhoz hasonlóan – nem nyújt hitelt, tevékenysége a tranzakciók lebonyolítására korlátozódik, bevétele pedig mindenekelőtt a tranzakciókért felszámított díjból származik. A kockázatot a kártyát kibocsátó partner – jellemzően bank – viseli.

Amerikai kiskereskedők évekkel ezelőtt gyűjtőpert indítottak a Visa, a Mastercard és több bank ellen, azzal vádolva őket, hogy tisztességtelenül magas kártyadíjakat számítanak fel. Sokéves jogvita után összesen 7,25 milliárd dollár kártérítésben egyeztek ki, amelyből a legnagyobb összeg, 4,1 milliárd dollár a Visára jutott. Ez okozta, hogy a társaság 1,8 milliárd dolláros veszteséggel zárta üzleti évének harmadik negyedét.