Tovább eshet Nyugat-Európa

Tovább eshet Nyugat-Európa

Folytatódhat pénteken a lejtmenetet a nyugat-európai tőzsdéken, miután a befektetők a romló világgazdasági kilátások, illetve az euróövezeti és amerikai államháztartási aggályok közepette igyekeznek csökkenteni kockázati kitettségüket.

Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE-100 0,11 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,20 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,21 százalékos gyengüléssel nyithat pénteken.
Pénteken kevés fontosabb piacmozgató adat jelenik meg Európában így a befektetők a csütörtöki GDP-adatokat emésztgetését folytathatják, az alaphangot pedig továbbra is az euróövezeti válság, így a görögországi fejlemények körüli bizonytalanságok, illetve az amerikai államháztartási helyzet miatti félelmek határozhatják meg.

“A legnagyobb aggodalmakat az amerikai költségvetési szakadék okozza, és az a tény, hogy nyilvánvalóan nincs jele annak, hogy el lehetne kerülni, hogy Amerika beleszálljon ebbe a szakadékba” – értékelt Richard Hunter, a Hargreaves Lansdown elemzője. “Ezek az árfolyamesések addig lesznek, amíg nem válik cselekvéssé a sok szóbeszéd. Konkrét terveket kell látnunk, hogy a befektetők némi bizonyítékát lássák annak, hogy történik előrelépés”.

Rontják a piaci hangulatot a felerősödő közel-keleti feszültségek. Szerdán az izraeli hadsereg megölte a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát, Ahmed al-Dzsabarit. “Ha nőnek a feszültségek, akkor emelkedhetnek az olaj- és gázárak” – mondta Alan Gayle, a RidgeWorth Investments vezetője.

Csütörtökön a FTSE-100 0,77 százalékos csökkenéssel 5677,75 ponton zárt. A DAX-30 0,82 százalékos mínusszal 7043,42 ponton végzett. A CAC-40 0,52 százalékkal 3382,40 pontra gyengült.