Újabb Mol siker

MolSikeresen lezárult csütörtökön a kazahsztáni Észak-Karpovszkij blokk 49 százalékos részesedésének megvásárlása.

A tájékoztatás szerint a Mol a JSC Kazmunaigas Exploration and Production (KMG EP) vállalattal állapodott meg a JSC Karpovskiy Severniy vállalat részvényei 49 százalékának megvásárlásáról. Ez utóbbi cég az Észak-Karpovszkij kutatási licenc tulajdonosa Kazahsztánban.

Az adásvételi szerződés aláírását a Mol még 2012. július 19-én jelentette be. A tranzakcióhoz szükséges volt a Kazah Köztársaság Olaj- és Gázipari Minisztériumának jóváhagyása, az állam elővásárlási jogáról történő lemondása, továbbá a kazah és az EU gazdasági versenyhivatalok engedélyei, amelyeket a Mol megkapott.

A tájékoztatás szerint a kutatási munkaprogram két kötelező és két opcionális kutatófúrást, valamint szeizmikus mérést tartalmaz. Jelenleg folyamatban van az első kút fúrása. A tervek szerint a második kút lefúrását, valamint a két kút tesztelését 2013 végéig befejezik.

A KMG EP-nél korábban publikált adatok szerint a várható kitermelhető készlet nagysága 240 millió hordó olajegyenértéknek (boe) felel meg. A Mol csoport már korábban is jelen volt Kazahsztánban, az Észak-Karpovszkij blokk szomszédságában található Fedorovszkij blokk kutatásában is részt vesz, ott a Mol vezetésével működő konzorcium 2008-ban jelentős gáz-kondenzátum mezőt fedezett fel.