Megduplázható a zöldség-gyümölcs-kivitel

Megduplázható a zöldség-gyümölcs-kivitel

Az évtized végére legalább a duplájára növelhető az Oroszországba irányuló magyar zöldség- és gyümölcskivitel.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke arról tájékoztatott, hogy a múlt héten 12 magyar a zöldség-gyümölcs ágazatban érdekelt nagyvállalat képviselője tett látogatást a FruitVeB szervezésében Moszkvában, Jekatyerinburgban,  és Szentpéterváron. A magyar üzletemberek a helyi áruházláncok képviselőivel tárgyaltak a szállítások növelésének lehetőségéről.

Mártonffy Béla jelezte: a magyar zöldségnek és gyümölcsnek, valamint a belőlük készült termékeknek még mindig nagy az elismertségük az orosz piacon. Az elmúlt két évtizedben ugyanakkor a magyar termékek  folyamatos piacvesztést szenvedtek el az egyre erősebb konkurencia, és a szűkülő magyar kínálat miatt.

Oroszország a múlt század 90-es éveinek elején még a második, harmadik helyet foglalta el a magyar zöldség-gyümölcs-kivitel területén Németország mögött, most pedig a negyedik, ötödik helyen van. A magyar zöldség-gyümölcs-kivitel mintegy 300 milliárd eurót tesz ki. Ebből Oroszországra  8-10 százalék esik a korábbi 15 helyett.

A mostani tárgyalások eredményeként a FruitVeB elnöke úgy vélte, 2020-ra a mostani oroszországi kivitel megduplázható. Az orosz piacon elsősorban a feldolgozott árukat keresik mintegy 60-70 százalékban, míg a fennmaradó hányad a friss áruk aránya. Mártonffy Béla szerint az almán kívül, főként a kajszibarackra, a szilvára és a meggyre van érdeklődés. Választékbővítők lehetnek a korai káposztafélék, a paprika, valamint az uborka, és a több feldolgozott termékek is, például a mélyhűtött áruk. Emellett Magyarországról szállíthatók még konzervek és gomba is Oroszországba – mondta a FruitVeB elnöke.