Ráhangolódtak a munkára

igen kezekbenLezárult a száznegyvenöt hallássérült fiatal munkaerő-piaci elhelyezkedését segítő, négy éve megkezdett Ráhangolás program.

A projektet koordináló Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. szervezet közleménye szerint a Nemzeti Munkaügyi Hivatalnál 91 millió forinttal támogatott, négyéves program keretében a szakemberek kidolgoztak egy tananyagot, és be is vezették négy régió oktatási intézményeiben a 7-12. évfolyamos hallássérült tanulók körében.

Az évfolyamonként legalább 20 órás tananyagot az iskolák beépítették rendes tanrendjükbe, így a résztvevő 145 hallássérült fiatal 34 felkészült pedagógus segítségével ismerkedhetett meg és szerezhetett gyakorlati tapasztalatot különböző szakmákkal kapcsolatban. A foglalkozásokon az önéletrajzírás és a sikeres állásinterjú feltételei mellett nagy hangsúlyt fektettek az önismeret és a szociális kompetenciák fejlesztésére – olvasható a közleményben. Mint írták, a fejlesztésben kulcsszerepet kaptak a munkaerő-piaci mentorok, akik a tanulóknak munkahelyi kirándulásokat szerveztek, együttműködési lehetőségeket kutattak fel. A tanulók így közvetlenül megismerkedhettek egy-egy szakma előnyeivel, hátrányaival.