Az OTP szerepvállalása a lakossági hitelezésben

Az OTP szerepvállalása a lakossági hitelezésben

Az OTP Bank továbbra is aktív szerepet vállal a hazai lakossági hitelezésben, a bank iránti bizalom a válság alatt is fennmaradt, sőt, még erősödött is, annak ellenére, hogy a hazai hitelezési piac folyamatosan szűkül. Ezt mondta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az MTI-nek.

Elmondta, hogy a lakossági hitelezés terén 2011-ben a magyar pénzpiacon tovább mérséklődött az ingatlanhitelek kihelyezése, a keresleti oldal erőteljesen visszaesett, ezekben az alapvető folyamatokban 2012-ben sincs lényeges változás.

Az OTP Banknál a jelzáloghitelek folyósítása a 2010-es 103 milliárd forintról 92 milliárd forintra csökkent az elmúlt évben. Tavaly a lakásvásárlásokat főleg a használt lakások megvétele jellemezte, a fix árfolyamon történő végtörlesztéseknek köszönhetően a tavalyi utolsó negyedévben nyújtott új lakáskölcsönök jelentős része hitelkiváltási céllal valósult meg.

Kovács Antal rámutatott: idén sincs lényeges változás a hitelezés terén, a hitelek iránti kereslet erősen csökkent az elmúlt időszakban, ami részben a lakossági fogyasztás visszaesésével, részben a jövőbe vetett bizalom erőteljesen csökkenésével magyarázható.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte: az OTP Bank iránti bizalmat jól jelzi, hogy az újonnan folyósított személyi kölcsönök több mint 50 százalékát az OTP Bank helyezte ki, egyúttal az új kihelyezésű ingatlanhitelek csaknem egyharmadát is a bank nyújtotta.

A vezérigazgató-helyettes hozzátette: “úgy gondolom, hogy az új állami támogatási rendszer egy előremutató kezdeményezés, ezért az OTP Bank elsőként, már idén augusztusban elérhetővé tette a hitelkínálatában az új otthonteremtési kamattámogatást, s még előtte 2012 februárjában a lakásépítési támogatást, vagy közismertebb nevén a szocpolt”.

Kifejtette, hogy az új otthonteremtési kamattámogatás révén a piaci feltételű hitelhez képest 5 év alatt akár 1,26 millió forint megtakarítást is el lehet érni egy 10 millió forintos, új lakás vásárlására igényelt lakáskölcsön esetén. Az új konstrukció esetében igen kedvező a kamatszint, a törlesztés első öt évében 10 százalék alatti értéket is el lehet érni, és a hitelt már használt lakás vásárlására is fel lehet venni. Az OTP-nél eddig az igénylők 95 százaléka meg is kapta a hitelt – fűzte hozzá.

Kovács Antal a “szocpolról” elmondta: a támogatás mértéke 800 000 forinttól 3 250 000 forintig terjedhet. Az összeg függ az eltartott, illetve a vállalt gyermekek számától, az ingatlan hasznos alapterületétől, illetve a megvenni kívánt lakás vagy ház energetikai minősítésétől. Az OTP Bank a kérelem átvételétől számított 30 naptári nap alatt elbírálja az igénylést. Ha az igénylő még lakástakarék-pénztári megtakarítással is rendelkezik, megtakarítási számlánként további 288 ezer forint kedvezményt is kaphat, így valamennyi támogatás, kedvezmény igénybevételével együttesen több mint 5 millió forint támogatás is kapható – sorolta a vezérigazgató-helyettes.

Kovács Antal hozzátette: a kamattámogatásos konstrukció igen népszerű, ami annak köszönhető, hogy használt lakás vásárlására is fel lehet venni a kölcsönt, az új kamattámogatott hitelt igénylők 70 százaléka használt lakás megvásárlására kívánja fordítani az összeget.

Az OTP Banknál már elérte a 2 milliárd forintot az új kamattámogatott konstrukcióban igényelt lakáskölcsönök összege, ezekkel együtt idén október végéig a hitelintézet összesen mintegy 80 milliárd forint jelzálog hitelt nyújtott az ügyfeleknek – mondta végezetül Kovács Antal.