Jó hangulatban korrigálhat a Richter

Jó hangulatban korrigálhat a Richter

Kedvező hangulatban indulhat a heti kereskedés a BÉT-en az MTI által megkérdezett piaci szakértők szerint, akik úgy vélik, az elmúlt időszak csökkenése után a Richter árfolyama is korrigálhat.

Balásy Zsolt, az MKB Bank részvénystratégája szerint “alig észrevehető” jó hangulatban kezdődhet ez a hét, ami félő, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy a hét végén már sokat emelkedett Mol és OTP folytatni szereplését.

A Richterben ugyanakkor a pénteki nappal vélhetően elfogytak az eladók, így aztán minimális vevői érdeklődés is rendbe teheti az elmúlt két hétben 12 százalékot zuhanó árfolyamot – vélekedett a szakértő.

Az elmúlt héten közel 1,6 millió darab Richter részvény cserélt gazdát. A kiugró forgalmat az magyarázta, hogy a gyógyszerpapír november 30-án kikerült a MSCI Emerging Markets (feltörekvő piaci) indexből. Ennek nyomán az ETF-alapoknak kötelező volt eladniuk a Richtert, elemzői számítások szerint a forgalom döntő része kényszereladás volt.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház Zrt. kereskedelmi igazgató-helyettese is kedvező hangulatot jelez előre, pozitív nyitásra számít a BÉT-en.

A CIB reggeli elemzése szerint hétfőn kevés friss makroadattól lehet érdemi piaci hatást várni, de a múlt heti jó kínai feldolgozóipari adat pozitív hatása még egy ideig érzékelhető maradhat, bár az amerikai költségvetési aggodalmak továbbra sem kerülnek le a napirendről.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 419,99 pontos, 2,35 százalékos emelkedéssel, 18.265,23 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 54,6 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen zártak az előző napi záráshoz képest. A Mol 690 forinttal, 3,90 százalékkal 18.370 forintra erősödött, 5,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 147 forinttal, 3,74 százalékkal 4.080 forintra nőtt, forgalmuk 7,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott 393 forintot ért, forgalma 1,5 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 125 forinttal, 0,35 százalékkal 35.500 forintra csökkent, a részvények forgalma 39,2 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama nem változott 16.800 forintot ért, forgalma 179,1 millió forint volt. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.010,51 ponton zárt pénteken, ez 4,27 pontos, 0,42 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.