NATO-beszállító lehet a magyar szolgáltaltó

NATO-beszállító lehet a magyar szolgáltaltó

invitelAz Invitel cégcsoport megfelelt az AQAP 2120 legszigorúbb katonai minőségirányítási tanúsítványa után a fizetőkártya adatok biztonságáról szóló PCI DSS szabvány előírásainak is, és fő célja, hogy a tanúsítványok birtokában megerősítse piaci helyzetét az infokommunikációs szektorban a kormányzati, önkormányzati, katonai és üzleti szegmensekben egyaránt.

Az Invitel közleményében ismerteti: az Invitel Technocom Kft. megszerezte az AQAP 2120 (Allied Quality Assurance Publications) minősítést, amely az egyik legszigorúbb katonai minőségbiztosítási tanúsítvány. Az Invitel Technocom Kft. a cégcsoport tagjaként, legnagyobb partnerei – többek között a Mol csoport – számára nyújt infokommunikációs szolgáltatásokat.

Az AQAP 2120 irányelv az ISO:9001-re épül, de előírásai és követelményei jóval szigorúbbak. Az AQAP 2120 azokat a minőségirányítási rendszerre és a kapcsolódó konfiguráció-irányításra vonatkozó követelményeket határozza meg, amelyek alapján igazolható, hogy az alkalmazott folyamatok és az általuk biztosított termékek, illetve nyújtott szolgáltatások megfelelnek a katonai, kormányzati, illetve önkormányzati partnerekkel kötött szerződésben vállalt kötelezettségeknek, és kielégítik az ügyfelek (esetenként rejtett) igényeit is.

Az Invitel rendszerét a Honvédelmi Minisztérium (HM) Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal Haditechnikai Intézete auditálta, és a vizsgálóbizottság megerősítette, hogy az Invitel Technocom Kft. képes mindezt az AQAP 2120 szigorú előírásai szerint teljesíteni. Ez azt is jelenti, hogy a vállalat infokommunikációs szolgáltatásai megfelelnek a NATO által támasztott legszigorúbb biztonsági és technológiai követelményeknek is – mutat rá a közlemény.

A Payment Card Industry (PCI) Data Security Standard (DSS) szabványt a Visa és a MasterCard alkotta meg, ehhez később az American Express és más nagy kártyaszolgáltatók is csatlakoztak. A szabvány elsődleges célja, hogy a legszigorúbban ellenőrizhetőek legyenek azok a vállalatok, amelyek bármilyen módon fizetőkártya adatokat kezelnek, tárolnak, továbbítanak. Az Invitel több területen is foglalkozik ilyen digitális adatokkal, éppen ezért kiemelten fontos számára, hogy megszerezte a legmagasabb biztonsági előírásokat megkövetelő minősítést.

Az Invitel új tanúsítványai két, már évek óta folyamatosan megújított akkreditáció mellé zárkóznak fel, ezek az ISO 9001 (2008; távközlési és informatikai szolgáltatások, általános vállalati támogató folyamatok) és az ISO/IEC 27001 (2005; információbiztonsági irányítási rendszer, szerver és távközlési hosting szolgáltatások során ügyfél és üzleti információ kezelése). Mindkét tanúsítvány cégcsoport szintű, az Invitel Zrt.-re és az Invitel Technocom Kft.-re is kiterjed.