Új munkahelyek nyugat-dunántúliaknak

illusztrációMintegy huszonötezer új munkahely jöhet létre Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg térségében annak köszönhetően, hogy a kormány kiemelt járműipari központtá nyilvánította a területet. Ezt mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Czomba Sándor kiemelte, ahhoz, hogy hosszú távon érdemi foglalkoztatottság bővülés valósuljon meg az egyes iparágakban, össze kell fogni a helyi erőket. Az államtitkár a januárban indult Munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán kifejtette, a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a GYES-ről, GYED-ről visszatérő édesanyák, és a szakképzetlenek a munkaerő-piaci szempontból legveszélyeztetettebb csoportok; még azok is, akiknek van munkájuk.

“Ha azt szeretnénk, hogy ezekben a veszélyeztetett csoportokban ne legyen létszámcsökkenés (…), akkor ezeket az embereket be kell ragasztani a munkahelyükre” – mondta Czomba Sándor, hangsúlyozva, hogy az akciótervnek épp ez a feladata. Az államtitkár hozzátette, a Munkahelyvédelmi akciótervnek célja az is, hogy a bővíteni, fejleszteni képes ágazatokban elősegítse a munkaerő-felvétel. Kiemelte, mivel érdemi gazdasági növekedés nélkül nincs foglalkoztatás-bővülés, Magyarország és Európa számára is a gazdaság beindítása a legnagyobb kihívás. Czomba Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon alacsonyabb a munkanélküliségi ráta mint az eurózónában, és az állástalanok aránya csökkenő tendenciát mutat.