„Ösztönözni kell a tőkebefektetéseket!”

„Ösztönözni kell a tőkebefektetéseket!”

Pleschniger GyulaA növekedés érdekében a magyar kormány a tőkebefektetések ösztönzésére törekszik. Ezt mondta Pleschinger Gyula adó- és pénzügyi államtitkár kedden egy bécsi gazdasági konferencián.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az Euromoney konferencia panelbeszélgetésén egy kérdésre azt is kifejtette, mindeddig nem okozott komoly aggodalmat a bankszektorban a tőkekivonás Magyarországról, mert nem volt jelentős a kereslet. Most azonban már a növekedésre összpontosít a kormány, ezért foglalkozni kell ezzel a kérdéssel is, mert a növekedést a bankszektor tudja finanszírozni – fejtette ki. Mindamellett hozzátette, a magyar bankszektor a tőke-hitel mutatók alapján “masszív”, ezért elsősorban nem ott, hanem a termelő ágazatokban várják a közvetlen külföldi befektetések összegének növekedését.

“A kormány intézkedéseivel erre jó alapot teremtett, valóban reméljük, hogy ebben az évben változásokat látunk” – fogalmazott. Az MTI kérdésére kifejtette, ilyen intézkedés volt az egykulcsos adó, az alacsonyabb társasági adó, speciális ipari övezetek létrehozása, munkahelyvédelmi akciótervek, és más, a munkaerő-kínálat növelését célzó intézkedések. A jövőre nézve az eszközök között említette az uniós támogatási források felhasználását gazdaságfejlesztésre, és az Export-Import Bank exporttámogatási tevékenységét.