Együtt a jég ellen

Közös magyar-szerb jégkár-elhárító rendszert építenek ki, amely Magyarország két déli megyéjét és a Vajdaság északi részét védheti meg a jégesők következményeitől. A rendszer előkészítését szolgáló projekt zárásáról csütörtökön számolt be a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke Jánoshalmán.

Bányai Gábor elmondta, a projekt előkészítésére közel 100 ezer euró uniós támogatást nyert korábban a Szerb Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet, a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetsége, valamint a Bács-Kiskun megyei önkormányzat. Az önerővel együtt 116 ezer eurót meghaladó forrásból elkészült a becslések szerint, mintegy másfél milliárd forintba kerülő beruházás megvalósíthatósági tanulmánya, amely igazolja, hogy a szerb rakétatechnológiát alkalmazó rendszer hatékonyan védené meg Bács-Kiskun és Csongrád megyét, valamint a Vajdaság északi részét a jégesők által, évről évre okozott, milliárdos károktól.

Az elnök reméli, a fejlesztés a szükséges kormányzati intézkedéseket és egy újabb uniós támogatás elnyerését követően jövőre elkezdődhet, és 2015-re be is fejeződhet.

A projekt keretében Magyarországon mintegy 258, az Észak-Vajdaságban további 15 kilövőállomást létesítenének. A rendszer lényege, hogy az állomásokról indított rakétákkal egészségre ártalmatlan ezüst-jodidot juttatnak a jégképződésre hajlamos felhőrétegek GPS koordinátákkal meghatározott részére. A védekezésnek köszönhetően, az akár tojás méretű jégszemek helyett, legfeljebb borsónyi, kásás jég hull az oltalom alatt álló területre.

Bacskulin István, a Vajdasági Magyar Gazdák Szövetségének elnöke kifejtette, a “Hailnet” projekt végrehajtása mindkét ország számára össztársadalmi érdek. A kiépítendő rendszer a Vajdaság területén 130-140 ezer hektár megóvását tenné lehetővé.

Branko Jovanovic, a szerb belügyminisztérium képviseletében hangsúlyozta, Szerbia több mint négy évtizede fejleszti a világ élvonalába tartozó, jelenleg 70 százalékot meghaladó hatékonyságú, az egész ország légterét lefedő jégkárelhárító rakétarendszerét. Hozzátette, ez a közös projekt példát mutathat a további szerb-magyar gazdasági együttműködésnek is.