Újra nyitnánk Oroszország felé

Újra nyitnánk Oroszország felé

Nagyon jók az orosz piac kilátásai, Magyarország szeretné újraindítani kapcsolatait Oroszországgal. Ezt nyilatkozta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az orosz gazeta.ru című internetes újságnak, amely csütörtökön közölte az interjút.

Az adó-és pénzügyekért felelős államtitkár arról számolt be, Magyarország túljutott a legrosszabb időszakon. Két nehéz éve volt a magyar gazdaságnak, de mára csökkent az államadósság, a kormány helyes adópolitikát követett és most már a növekedésre lehet összpontosítani.

Pleschinger Gyula úgy véli, nehéz megjósolni, mikor tudja a kormány eléri az ötven százalékos államadóság-szintet, amelyet az elmúlt két évben 85 százalékról 78 százalékra csökkentett, mert ez a világgazdasági növekedéstől függ.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) feletti ellenőrzésre vonatkozó kérdésre az államtitkár cáfolta, hogy a kormány erre törekedett volna. “Valójában semmi ilyesmi nem történt. Az MNB mindig független volt” – mondta Pleschinger Gyula. Hozzátette: “a kormány mandátuma négy évre szól, míg a jegybank elnökéé ötre. Ezért fordulnak elő konfrontációk az újonnan választott kormány és a központi bank vezetése között, amelyben még nem volt változás”.

Kijelentette, a 2011 végén elfogadott jogszabállyal a magyar kormány nemhogy nem akarta korlátozni a Nemzeti Bank függetlenségét, de még meg is növelte jogosultságait. “Mindenesetre az Európai Bizottsággal együtt átdolgoztuk a törvényt és most úgy tartjuk, a központi bankunk Európában az egyik legjobb” – mondta a magyar államtitkár.

Pleschinger Gyula az európai bankunióról elmondta, annak terve ma már elfogadható Magyarország számára, így csatlakozhatunk a szövetséghez. Az eurozónához való magyar csatlakozás pontos ideje azonban még kérdéses. “A válságból azt a következtetést vontuk le, hogy az országban csak eléggé erős gazdasággal vezethető be a közös európai valuta”.

Az adó-és pénzügyekért felelős államtitkár szerint ettől az évtől kezdve változások várhatóak a hitelezési piacon, megnő a kereslet, újra lesznek befektetések és lehetséges, hogy 2015-re visszaáll a válság előtti szint.