illusztráció

Csökkentek a vállalati hitelkamatok

Csökkentek a vállalati hitelkamatok

A tavaly augusztusban megindult monetáris enyhítési ciklus nyomán érzékelhetően csökkentek a vállalati hitelkamatok. Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.

Decemberben 8,72 százalékos volt a vállalati forinthitelek átlagos kamata; ez az egymillió eurónál kisebb összegű hitelekre, 115 bázisponttal alacsonyabb az augusztusban érvényes 9,87 százalékos szintnél. A nagyobb összegű hitelekre érvényes 7,52 százalékos átlagkamat 168 bázisponttal volt alacsonyabb az augusztusinál, azaz a kamatcsökkenés jóval meghaladja az alapkamat csökkentésének mértékét. A monetáris tanács augusztustól decemberig 5 alkalommal egyenként 0,25 százalékponttal, összesen 1,25 százalékponttal, 7,00 százalékról 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot.

Az alapkamat csökkenésével párhuzamosan a bankközi kamat havi átlagos szintje egynapos lejáratra 108, egy hónapra 151 bázisponttal, 5,20 illetve 5,49 százalékra csökkent. (Összehasonlításul a fogyasztói infláció augusztusban 6,0, decemberben 5,0 százalékos volt.)

A nagyobb összegű vállalati hitelek kamata decemberben 40 bázisponttal csökkent a novemberi 23, és az októberi 16 bázispontot követően, miután az augusztusi kamatvágás nyomán szeptemberben 89 bázisponttal zuhant. Az egymillió eurónak megfelelő értékhatárnál kisebb összegű forinthitelek kamatainak csökkenése kiegyenlítettebben zajlott le szeptembertől decemberig 19, 29, 34 és 33 bázispontos ütemben.

A kamatcsökkentés a folyószámlahitelekre is átment, a decemberi 8,33 százalékos kamatszint 117 bázisponttal volt alacsonyabb az augusztusinál.

A vállalati hitelkamatok decemberi éves összevetésű csökkenése kisebb volt, mint a monetáris enyhítési ciklus időszakában: 81, illetve 76 bázispont az egymillió eurónak megfelelő összegnél kisebb, illetve nagyobb hitelekre, mert augusztusban a 2011 decemberinél magasabb volt a kamatszint. A vállalati folyószámlahitelek kamata 1,12 százalékponttal csökkent tavaly.