"Előnyt fognak élvezni a családi gazdaságok"

"Előnyt fognak élvezni a családi gazdaságok"

gazdálkodásAz üzemgazdasági törvény a családi gazdaság fogalmának meghatározásával a középbirtokosokat erősíti majd, emellé pedig olyan adózási rendszert is kidolgoznak, amely a családi gazdaságok fejlődését fogja elősegíteni, mondta interjúban Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.

A Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban a tárcavezető jelezte, egyértelmű viszonyokat fognak teremteni, hogy a gazdálkodni akaró családok ne “cégtömegek alapításával” igyekezzenek versenyképesek maradni. Kiemelte, a készülő jogszabállyal meg tudják védeni a földet a kül- és belföldi spekulánsoktól, azoktól, akik pusztán befektetési céllal akarnak bekerülni a mezőgazdaság világába.

A miniszter elmondta, a törvény a családi gazdálkodás fogalmán túl meghatározza, hogy kisüzemnek a legfeljebb 50 hektáron gazdálkodó gazdasági egységet neveznék, közepesnek az 50 és 500 hektár közötti területet művelőket, az ennél nagyobb birtokon gazdálkodók pedig a nagyüzemi kategóriába esnének.

A cikkből az is kiderül, fő szabály szerint az üzem összetartozó egységet képez, a földhöz kapcsolódó tanyát, termelőeszközöket, ingatlanokat is jelenti, ami az értékesítés vagy öröklés során nem aprózódhat el.