Előnyben a rehabilitáltakat foglalkoztatók

Előnyben a rehabilitáltakat foglalkoztatók

A hamarosan elkészülő új közbeszerzési törvényjavaslat szerint előnyben részesülnének azok a vállalkozások, ahol a megváltozott munkaképességű, illetve a fogyatékos munkavállalók aránya meghaladja a cég alkalmazottainak felét. Erről beszélt Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár szerdán Salgótarjánban.

A nógrádi megyeszékhely az első állomása annak az országjáró körútnak, amelyen az államtitkár megosztja a rehabilitációs ellátási rendszer átalakításának tapasztalatait.  Soltész Miklós sajtótájékoztatóján sikeresnek nevezte a rokkantnyugdíjrendszer átalakítását. Közölte, míg 2008-ben 71.000-en jelentkeztek rokkantsági nyugdíj megállapítására, és 55 százalékukat elutasítottak, tavaly már 38.000-nél is kevesebb volt azoknak a száma, akik szerettek volna ebbe az ellátási rendszerbe bekerülni, az elutasítások aránya pedig 22 százalékra csökkent. Hangsúlyozta, a rendszerbe ma azok kerülnek be, akik egészségi állapotuk miatt valóban képtelenek a munka világában magukról gondoskodni. Kiemelte, minden adófizető nyert az új felülvizsgálati rendszerrel, ugyanis korábban a rokkantnyugdíj-ellátással sokan a szociális problémáikat akarták megoldani, és ezzel az egész társadalmat megterhelték. Példaként említette, hogy ötezren meg sem jelentek a kötelező felülvizsgálaton, így ők automatikusan ki is estek ebből a rendszerből.         

Az államtitkár közölte, a kormány minél több érintettet szeretne rehabilitációs programokkal a munka világában tartani. Erre költségvetési és uniós forrásokat is felhasználnak, idén 40 milliárd forintot fordítanak a rehabilitációs foglalkoztatásra, a tavaly bevezetett rehabilitációs kártya alapján pedig további adókedvezményt adnak azoknak a cégeknek, amelyek megváltozott munkaképességűeket, illetve fogyatékosokat foglalkoztatnak. Utóbbi intézkedés nyolcszázzal, tízezerre növelte a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak számát. Az Új Széchenyi Program mindemellett további 21,5 milliárd forintot biztosít 2014 végéig a cégeknek és intézményeknek, hogy a megváltozott munkaképességűek számára alkalmas munkahelyeket alakítsanak ki.