Húszéves csúcson a nők foglalkoztatása

Húszéves csúcson a nők foglalkoztatása

Tavaly a 15-64 éves nők 52,1 százaléka dolgozott Magyarországon, ilyen magas éves foglalkoztatási rátát 1992 óta nem mért a KSH. Mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosa csütörtökön sajtótájékoztatóján Szombathelyen.

Magyarország a foglalkoztatás területén 2012-ben jobban teljesített mint korábban, 100 ezerrel többen dolgoztunk, mint a kormányváltás idején és 64 ezerrel többen, mint 2011-ben – fogalmazott.

Hozzátette, a 15 és 64 év közötti korosztályban a 64 ezer plusz foglalkoztatottból 42 ezer volt a női foglalkoztatottak bővülése és 22 ezer a férfiaké.

A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a foglalkoztatottságot tovább növelje, nem változott az a kormányzati cél, hogy az évtized végére 1 millió új munkahely jöjjön létre Magyarországon – hangoztatta a miniszteri biztos.

Szalai Piroska szavai szerint a kormányzat tavaly két nagy intézkedést hajtott végre, amely a munkahelyteremtés fokozását szolgálja, az egyik az új Munka törvénykönyvének megalkotása, a másik pedig a Munkahelyvédelmi Akcióterv.

A Munkahelyvédelmi Akciótervben az összes, foglalkoztatási szempontból kockázatos csoport munkaadói jelentős járulékkedvezményben részesülnek – mondta.

Ezek a csoportok a 25 év alattiak, az 55 év fölöttiek, valamint az alacsony iskolázottságúak, az ő esetükben a munkáltatók a járulékok felét megtarthatják – sorolta.

Hozzátette, a negyedik kedvezményezett csoport a kisgyermeket nevelő nőké. Jelenleg a hat éven aluli gyermeket nevelő nők közül csak minden harmadik anyuka az, aki a munkaerőpiacon meg tud maradni.

Azért, hogy közülük minél többen meg tudják őrizni munkahelyüket, a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében addig, amíg a gyerek kicsi, három éven át az állam kedvezményeket ad a munkáltatóknak. Két éven keresztül elengedi a teljes járulékot, a harmadikban pedig a járulék 50 százalékát kell fizetni a munkaadónak – hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.

Kapcsolódó cikkek