A módosítás eredménye

A módosítás eredménye

Bux indexHárom új papírral bővül áprilisban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX. Az egy hónapja életbe lépett módosítással a tőzsde könnyített az indexbe kerülés feltételein.

Az index szokásos tavaszi felülvizsgálatának eredményeképpen bekerül a BUX-ba az ANY Biztonsági Nyomda, a Danubius és a Rába, míg a jelenlegi részvények közül kikerül az Est Media. Így az index áprilistól 13 részvénysorozatot tartalmaz majd a jelenlegi 11 helyett, közölte a tőzsde a honlapján.

A kis és közepes részvények indexében, a BUMIX-ban áprilistól új papírként szerepel majd a Danubius, és kikerül a KEG, így 12 lesz az indexben szereplő részvények száma.

Április 2-től a BUX a következő részvényeket tartalmazza: ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, CIG Pannónia, Danubius, Egis, FHB, Magyar Telekom, Mol, OTP, PannErgy, Rába, Richter, Synergon.

A BUMIX összetétele április 2-től: ANY Biztonsági Nyomda, Appeninn, CIG Pannónia, Danubius, Egis, Est Media, FHB, PannErgy, Phylaxia, Rába, Synergon, Zwack.

A tőzsde 2013. február 1-jei hatállyal módosította a BUX és a BUMIX indexek kézikönyvét. Ennek megfelelően az évente kétszeri – márciusi és szeptemberi – felülvizsgálatkor a BUX indexbe kerüléshez a korábbi hét helyett ezentúl csak öt feltételt vizsgál. Az öt kritériumból háromnak kell megfelelnie a részvénynek ahhoz, hogy az indexbe bekerüljön.

Módosult az árfolyamértéken vett forgalom kritériuma: az adott félévben minimum 5 milliárd forint forgalmat kell teljesítenie a papírnak, vagy a legforgalmasabb 15 papír között kell lennie. A kötésszámban mért forgalom feltétele úgy változott, hogy a vizsgált félévben minimum 5 ezer kötésnyi forgalmat szükséges elérni, vagy a legforgalmasabb 20 papír között kell lenni.

A feltételek között szerepel, hogy az utolsó félévben a forgalmas napok száma – vagyis amikor kötés született a papírra – elérje a maximális tőzsdenapok 95 százalékát. A saját vagyonnak a tőzsdére bevezetett részvények teljes saját vagyonának legalább 0,5 százalékát kell kitennie. A közkézhányaddal korrigált kapitalizációnak meg kell haladni az 5 milliárd forintot, vagy a bevezetett részvények egészének a fél százalékát. A forgási sebességre és az önkötésre vonatkozó kritériumokat eltörölte a tőzsde.

A BUMIX-ba kerüléshez mindössze két feltételt kell teljesíteni, ezek februártól szintén módosultak. A kis és közepes kapitalizációjú részvények indexébe akkor kerülhet be a papír, ha a vizsgált félévben minimum 1,25 milliárd forint forgalma volt, vagy a legforgalmasabb 15 papír között volt. Emellett az adott félévben minimum 1250 kötésnyi forgalmat szükséges teljesíteni, vagy a kötésszámban mért forgalom alapján a legforgalmasabb 20 papír között lenni.