Hamarosan biztonságos lesz a Dreamliner

Hamarosan biztonságos lesz a Dreamliner

A gyártó reményei szerint nemsokára újra repülhetnek a Boeing 787-es Dreamliner utasszállító repülőgépek, miután a cég pénteken Tokióban bejelentette, heteken belül kijavítják a típus több váratlan eseményhez vezető akkumulátorhibáját.

Raymond Connor, az amerikai cég utasszállító gépeket gyártó részlegének igazgatója sajtótájékoztatóján azt mondta, a Boeing biztos benne, hogy megfelelő megoldást találtak a hibákra – jelentette az NHK japán televízió. 

A vállalat közlése szerint az akkumulátorproblémák okát nem tudták teljes bizonyossággal megállapítani, mivel “nagyjából 80 potenciális hibaforrást” találtak vizsgálataik során. Ugyanakkor a Boeing azt állítja, hogy az akkumulátorrendszer tervezett átalakítása minden lehetséges problémát orvosolni fog. A Boeing azért Tokióban jelentette be a hírt, mert Japán a 787-es géptípus legnagyobb vásárlója. Az eddig leszállított 50 gépből 24 az All Nippon Airways és a Japan Airlines tulajdonában van. Emellett a gép alkatrészeinek több mint harmadát – köztük az érintett akkumulátorokat – japán cégek gyártják. Ugyanakkor a Boeing bejelentése ellenére korántsem bizonyos, hogy a gépek heteken belül újra a levegőbe emelkedhetnek. Akihiro Ota japán közlekedési miniszter pénteken közölte, a gépek ismételt üzembe helyezésének engedélyezése előtt a szigetországi és az amerikai hatóságok újabb szigorú átvizsgálásnak vetik alá a 787-eseket. 

A Boeing gépeivel az év elején több váratlan esemény történt. Két esetben az akkumulátorok túlmelegedése okozott elektromos tüzet, két másik incidens során üzemanyag-szivárgást észleltek a típusnál, egy esetben pedig a pilótafülke szélvédőjének egyik rétege repedt meg. A 787-eseket egy akkumulátorhiba miatti január 16-ai kényszerleszállás után világszerte földre parancsolták a légügyi hatóságok. Az üzemanyag-szivárgás okát már korábban megtalálta a cég, így a japán közlekedési minisztérium lezárta az abban az ügyben folytatott vizsgálatot.