Rekord született szupergazdagéknál

Rekord született szupergazdagéknál

Adományozási rekordot döntöttek tavaly a brit közélet szupergazdagjai.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden évben összeállítja azoknak a listáját – Giving List -, akik a legtöbbet áldozták személyes vagyonukból jótékonysági célokra. A listára azok kerülnek fel, akik az előző évben legalább egymillió fontot (375 millió forintot) fordítottak nemes ügyek támogatására. Az idei összeállítás kimutatja, hogy az elmúlt esztendőben minden eddiginél többen, 165-en lépték át ezt az összeghatárt, és az általuk adott 2,4 milliárd font (900 milliárd forint) is abszolút rekord. Az adományozók közül 48-an több mint 10 millió fontot, húszan több mint 25 millió fontot juttattak jótékonysági tevékenységet végző szervezeteknek. A brit pop-rock, a sport és az irodalmi élet kortárs szupersztárjai közül Sir Elton John volt a legnagyvonalúbb, 24 millió fontos adománnyal.

Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője 9,4 millió fontot, David Beckham, az angol labdarúgás egykori világsztárja és felesége, Victora Adams divattervező – az 1990-es évek átütő sikerű lánybandájának, a Spice Girlsnek a volt énekese – 3,4 millió fontot adományozott jótékonysági célokra. Eric Clapton gitáros, a brit rock egyik legnépszerűbb veteránja 2,5 millió fonttal, Simon Cowell, a világhírű brit producer és tehetségkutató 1,6 millió fonttal támogatta a rászorulókon segítő szervezetek tevékenységét.

Ezek az összegek mindazonáltal eltörpülnek a Londonban élő kelet-európai milliárdosok adományai mellett. Roman Abramovics, a Chelsea futballklub tulajdonosa tavaly 145,9 millió fontot, Aliser Uszmanov, a rivális Arsenal legnagyobb egyéni befektetője 114,1 millió fontot, Len Blavatnik, a Warner Music tulajdonosa 50,7 millió fontot fordított jótékonyságra. Rajtuk is túltett azonban az egyik legpatinásabb brit befektető dinasztia, a Sainsbury család, az egész országot behálózó Sainsbury’s szupermarketlánc alapítója. A The Sunday Times kimutatása szerint a család az elmúlt évben összesen 165,3 millió fonttal támogatott jótékonysági szervezeteket, és ezzel az idei Giving List első helyére került.

Kapcsolódó cikkek