A fiatalok 35 százalékának van lakásterve

A fiatalok 35 százalékának van lakásterve

A fiatalok 35 százaléka tervez lakáscélú beruházást a következő néhány évben, ugyanakkor 62 százalékuknak nincs semmiféle megtakarítása és 75 százalékuknak nincs félretehető pénze sem - derül ki a Fundamenta-Lakáskassza 18-35 év közötti fiatalok körében végzett kutatásából.

A reprezentatív minta alapján 2013 márciusában végzett adatgyűjtés azt mutatja, hogy a fiatalok 47 százaléka a szülőkkel él együtt, 11 százalékuk lakást bérel.
A megkérdezettek ötödének azért nincs lakásterve, mert vagy elégedett a jelenlegi helyzetével, vagy épp a közelmúltban hajtotta végre lakáscélú terveit, 19 százalék távolinak tartja céljai megvalósulását, 26 százalék pedig anyagilag nem engedheti meg magának.
A válaszadók 71 százalékának van önálló jövedelme, 16 százalékuk önálló jövedelemmel nem rendelkező diák.

A teljes minta mintegy 75 százalékának nincs félretehető pénze, a takarékoskodni tudók körében a félretehető összeg havi átlagban 9 529 forint. A konkrét lakáscéllal rendelkezőknek 51 százaléka jelezte, hogy nincs megtakarításra elkülöníthető pénze. A havi 3 és 10 ezer forintot megtakarítani képesek aránya 32 százalék, 12 százalékuk pedig magasabb összeget, havi 10-20 ezer forint közötti megtakarítást is képes vállalni.
A lakástervek finanszírozásban a fiatalok jelentős része a családjára támaszkodik, vagy legalábbis tőlük vár segítséget, azonban még náluk is többen számítanak arra, hogy önerőből és külső forrásból tudják majd megvalósítani álmaikat. Az önerő megteremtését ugyanakkor a legnagyobb akadálynak tartja a korosztály.

A fiatalok nagyobb hányadának – 62 százaléknak – jelenleg nincs semmiféle megtakarítása. A teljes mintából 10 százaléknak van lakás-előtakarékossági szerződése, míg a konkrét lakáscéllal rendelkezők között ez az arány 19 százalék.

Egy másik felmérés, amelyet a bankmonitor.hu végzett, arra világít rá, hogy egy lakástakarék szerződéssel jelenleg a bankbetéteknél magasabb hozam érhető el. A Magyar Nemzeti Bank kamatvágásai ugyanis jelentősen csökkentették a bankbetéti kamatszintet, ezzel szemben a lakástakarékok teljes hozama nem változott az elmúlt egy évben, mivel az azt meghatározó jogszabályok változatlanok maradtak.

Míg a betéti lehetőségek mára átlagosan 4,5 százalék kamatot kínálnak, addig a négyéves futamidejű lakástakarék konstrukciók fix 10 százalék feletti hozamot garantálnak éves szinten.
A bankmonitor.hu számítása szerint havi húszezer forint félrerakása esetén a legrövidebb, négyéves futamidejű lakástakarékot és a mindenki által elérhető bankbetéteket összehasonlítva 280 ezer forinttal többet lehet összegyűjteni ez idő alatt, ami közel 30 százalékos különbséget jelent a befizetett 960 ezer forintra vetítve.