Uniós fejlesztések nyílt napja

Uniós fejlesztések nyílt napja

nfuSzombaton immár második alkalommal rendez nyílt napot európai uniós fejlesztések megtekintésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ): országszerte több mint 60, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult fejlesztést nézhettek meg az érdeklődők.

A Uniós fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött című rendezvény programjai ingyenesen vagy kedvezményes belépőjeggyel voltak látogathatók, és például olyan botanikus kerteket, élmény- és termálfürdőket, erdei szabadidő- és kalandparkokat, kastélyokat, könyvtárakat, múzeumokat és üzemeket nézhettek meg az érdeklődők, amelyek többsége egyébként nem látogatható. Budapesten többek között a 4-es metró Kálvin téri állomását, az Országos Mentőszolgálat központját, az ELTE Füvészkertjét és a Budai Vár alatti labirintust is megnyitották a látogatók előtt.

Észak-Magyarországon többek között a Lillafüredi Ökoturisztikai Központba, az egri tűzoltó múzeumba, vagy a salgótarjáni Ponyi pusztára lehetett ellátogatni, a Dél-Alföldön pedig a makói, Makovecz Imre tervei alapján épült fürdőbe, illetve a gyulai Erkel Emlékházba, és a régióban több hotel is megnyitta kapuit az érdeklődők előtt. A nyugat-dunántúli térségben például a büki és a zalakarosi fürdők várták a látogatókat, illetve a Kemenes Vulkánpark, míg a Dél-Dunántúlon a pécsi Regionális Könyvtár és Tudásközpont nyitta meg kapuit, de a pécsi kesztyű gyártási technológiájával is megismerkedhettek a látogatók. Az NFÜ 2013 márciusában rendezte első uniós fejlesztési nyílt napját, amely 10 000 embert vonzott; akkor közel 30 projekt csatlakozott  a kezdeményezéshez.

Kapcsolódó cikkek