Szeptember végéig lehet bejelenteni

Szeptember végéig lehet bejelenteni

Földhasználati bejelentést kell tenniük szeptember 30-ig azoknak a földhasználóknak, akik 2012. december 31-ig a földrészletek számától függetlenül egy hektár vagy annál kisebb nagyságú termőföld használatát már megkezdték.

A VM felhívja a figyelmet, hogy a jelzett határidőig tehetnek eleget azonosító adatközlési kötelezettségüknek azok a földhasználati nyilvántartásba már bejegyzett földhasználók is, akik eddig nem közölték személyi azonosítójukat és állampolgárságukat, illetve gazdálkodó szervezetként a statisztikai azonosítójukat, és szeptember 30-ig földhasználati bejelentést sem tesznek. 

A földhasználatra vonatkozó bejelentési kötelezettség megállapításához az ingatlan tulajdoni lapjának adatait kell figyelembe venni. Ha a tulajdoni lap adatai szerint az ingatlan szántó, rét, legelő, szőlő, gyümölcsös, kert, nádas, fásított terület művelési ágban van nyilvántartva, illetve a művelési ághoz aranykorona érték – azaz kataszteri tiszta jövedelem – is tartozik, a bejelentési kötelezettség fennáll. Abban az esetben, ha a belterületi ingatlannak is van az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett művelési ága és aranykorona értéke, akkor ennek az ingatlannak a használatát is be kell jelenteni. Fennáll a bejelentési kötelezettség halastó művelési ágú területre, valamint a zártkerti ingatlanok használatára is, ha a zártkerti ingatlant a haszonélvező vagy – a tulajdonossal, illetve haszonélvezővel kötött – megállapodás (szerződés) alapján más személy használja.

Nem kell viszont bejelenteni az ingatlan-nyilvántartásban az erdő művelési ágban nyilvántartott terület használatát, az ingatlan-nyilvántartás szerint a művelés alól kivett területek használatát, továbbá a zártkert használatát, amennyiben a tulajdonos használja.A bejelentéshez és az azonosító adatközléshez szükséges formanyomtatványok (földhasználati bejelentési adatlap, azonosító adatközlési adatlap) a járási hivatalok földhivatalainak ügyfélszolgálatán megtalálhatók, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapjáról, illetve a www.foldhivatal.hu weboldalról tölthetőek le.A bejelentési kötelezettség a termőföld használóját terheli. A földhasználat bejelentése és az azonosító adatközlés díj- és illetékmentes, továbbá a személyazonosító okmányok másolatát nem kell csatolni. A földhasználati bejelentési kötelezettség általános határideje továbbra is a korábban meghatározott, azaz a használat megkezdését követő harminc nap – ismerteti a részleteket a VM.

Kapcsolódó cikkek