„A hazai és a külföldi piacon is ott vannak termékeink”

„A hazai és a külföldi piacon is ott vannak termékeink”

Kishantos vetőmagokat, kenyérgabonát, napraforgót és takarmánynövényeket termel hazai és külföldi piacra. Ezt hangsúlyozta a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A cég közleményében arra reagált, hogy Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén Szél Bernadett LMP-s képviselőtől azt kérte: mutasson egy terméket, amely kishantosi és megtalálható a boltok polcain.

Szél Bernadett azt vetette a kormány szemére, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a földterületeit Fideszhez közeli cégek és agrárvállalkozók között osztotta szét. Hogyan jutott eszükbe, hogy ezt az értéket feldarabolják? – kérdezte.

Bitay Márton Örs, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára kijelentette: nem arról van szó, hogy elvették a földet a kishantosi központtól. Annak lejárt a szerződése, és az állami föld nem hitbizomány – mondta. Jelezte, 450 hektárról beszélnek, és pont az LMP lép fel mindig a nagybirtok ellen. Most – folytatta – ezt a területet felosztják tíz részre.

A kishantosi cég közleményében ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nonprofit Kft.-ként sem jogi formája, sem gazdálkodása, sem tevékenysége alapján nem “tőkés társaság”, “hanem minden ízében a közösséget, a gazdákat, a fenntartható fejlődést szolgáló intézmény”.  
    
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 15 évvel ezelőtt. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biovetőmag előállítása és a biogazdaság üzemeltetése mellett egy népfőiskolát is létrehoztak, ahol több száz gazdálkodót képeztek ki. A központ különböző kutatásokat is végez, és jelentősen hozzájárul a helyi közösségek életéhez.

A Greenpeace Magyarország múlt csütörtökön tartott tiltakozó akciót és sajtótájékoztatót Kishantoson, mert a szervezet szerint meg kell védeni a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát, amely két évtizede példája a fenntartható, vegyszermentes földművelésnek.
    
Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy hiába pályáztak az általuk 1998 óta használt állami földekre, a tízből egyetlen földterületre sem nyertek bérleti jogosultságot. November 1-jén ezért megszűnik a gazdaság, amiért 21 éve dolgoznak.
    
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) még aznap közleményében azt közölte: a mostanáig kizárólag a Kishantosi Nonprofit Kft. által művelés alá vont birtokon az új földhaszonbérleti szerződések megkötésével a jövőben többen is lehetőséget kapnak az agráriumban való boldogulásra”. Mint kiemelték: a kormány földbirtok-politikája a kisgazdaságok és az agrárközéposztály megerősítését szolgálja. Célja, hogy minél több családi vállalkozás használja az állami területeket. Az új haszonbérlők a korábbi támogatás fejében folytatják majd az agrár-környezetgazdálkodási tevékenységet – írta a VM.

Kapcsolódó cikkek