Itt a magyar-román üzleti központ

Magyar-román üzleti központ nyílik pénteken Békéscsabán, amelynek létrehozására a Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program keretéből a magyar partner, a Békés megyei Kereskedelmi és Iparkamara 256 ezer euró támogatást nyert, 95 százalékos támogatás mellett.

A kamara szervezete és romániai partnere, a nagyváradi Don Orione szakiskola összesen 696.000  euró vissza nem térítendő uniós támogatást nyert. A közös projekt célja, hogy hogy segítse a határ két oldalán működő különböző iparágakban dolgozó cégek és egyéni vállalkozók piaci együttműködését.

Békéscsaba belvárosában vásároltak egy ötszáz négyzetméteres ingatlant, az épületet felújították, modern technikai eszközökkel szerelték fel. A központ a magyar és a román határmenti térség vállalkozásainak nyújt szolgáltatásokat, közreműködik romániai cégek alapításban, vegyesvállalatok létrehozásában, uniós fejlesztési pályázatok elkészítésében, új piacok és partnerek felkutatásában és kapcsolatépítésben a román kamarai hálózattal. A projekt részeként a Békés megyei kamara román és magyar vállalkozások részére konferenciákat és üzletember találkozókat szervezett Nagyváradon, és több alkalommal közösen mutatkoztak be szakmai kiállításokon. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozata is helyet kap az új központban. A nagyváradi Don Orione szakiskola a felhasználható 440.000 euró támogatásból új gyakorlati oktatóműhelyeket létesít, épül egy inkubátorház, ahol a végzős diákok védett környezetben indíthatnak saját vállalkozásokat.