Jövőre gyorsul a világgazdasági növekedés

Jövőre gyorsul a világgazdasági növekedés

A világgazdaság legnagyobb erőcentrumainak régóta nem tapasztalt egyidejű teljesítménybővülése várhatóan jelentősen gyorsítja 2014-ben a globális növekedést. Ezt jósolták pénteken londoni pénzügyi elemzők.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző intézete – decemberre szóló, Londonban már pénteken hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzésében közölte, hogy előzetes számításai szerint a világgazdaság jövőre – vásárlóerő-paritáson számolva – 3,5 százalékkal növekszik az idei évre várt 2,9 százalékos átlagos globális GDP-bővülés után.

Az EIU szerint a valószínű gyorsulás fő hajtóereje az lesz, hogy 2014-ben – 2010 óta először – az Egyesült Államok, az euróövezet és Japán gazdasága egyaránt növekedni fog. A ház hangsúlyozza, hogy e három erőcentrum együttes nominális GDP-értéke az idén eléri a 35 000 milliárd dollárt, ami a világgazdaság teljes bruttó kibocsátási értékének csaknem a fele.

Jóllehet a jövő évre várt világgazdasági növekedési ütem még mindig jelentősen elmarad a globális pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért 5,2 százaléktól, a gyorsulás azonban fontos tényezője a kilábalásnak az elmúlt évek recessziójából és a globális növekedést visszavető egyéb sokkokból – fogalmaznak pénteki előrejelzésükben az EIU londoni szakelemzői.

A ház közölte: egyelőre fenntartja az amerikai gazdaságra érvényes, 2,6 százalékos jövő évi GDP-bővülést valószínűsítő prognózisát, ám erre a becslésére is felfelé ható kockázatokat lát.

A felzárkózó térség gazdaságaira ugyanakkor “nagyon nagy” lefelé ható kockázat az EIU elemzői szerint az amerikai szövetségi tartalékbank-rendszer (Federal Reserve System) mennyiségi enyhítési ciklusának majdani leépítése. Bár a Fed kötvényvásárlási programjának várható kivezetése súlyos károkat valószínűleg nem okoz a globális felzárkózó régióban, nem lehet azonban kizárni egy olyan újbóli sokkot, mint amilyen 2013 közepén, pusztán a fokozatosan csökkenő értékű Fed-eszközvásárlások lehetőségének felvetődése nyomán érte a felzárkózó gazdaságokat. A következő néhány évben ez lesz a világgazdaság egészét terhelő legjelentősebb kockázati tényező is – vélekedtek az EIU londoni elemzői.

Ben Bernanke, a Federal Reserve leköszönő elnöke a nyáron egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított – jelenleg havi 85 milliárd dolláros – összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust, ha ezt az amerikai gazdaság állapota lehetővé teszi.

Ezt a menetrendet az azóta lezajlott amerikai belpolitikai fejlemények nyomán most már kevéssé tartják valószínűnek elemzői körökben, ám Bernanke szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított – elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 000 milliárd dollárnyi – pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

A Fed-program várható leépítésének felzárkózó térségi hatásaitól a legújabb londoni felmérések alapján a nemzetközi intézményi befektetői közösség is tart.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő által az európai intézményi kötvénypiaci befektetők körében elvégzett, Londonban e héten ismertetett negyedik negyedéves felmérés szerint a befektetési társaságoknak mindössze a 12 százaléka számol azzal, hogy a világgazdaság egésze komolyabban megsínyli, ha a Federal Reserve hozzákezd mennyiségi enyhítési ciklusának kivezetéséhez.

A Fitch kimutatása szerint az európai alapkezelők 60 százaléka attól viszont tart, hogy a felzárkózó térség szuverén adósainak hitelpiaci kondíciói romlani fognak a Fed likviditásinjekciójának visszafogása nyomán.

A Fitch Ratings londoni elemzői a felmérés eredményeihez fűzött kommentárjukban közölték: saját véleményük szerint a Federal Reserve eszközvásárlási programjának leépítése után várható befektetői hangulatváltozásoktól azok a felzárkózó térségi gazdaságok lesznek a legsebezhetőbbek, amelyeknek folyómérlege deficites, külső finanszírozási igényük nagy, devizaadósság-kötelezettségeik magasak, és az utóbbi időszakban erőteljesen nőtt a hitelkiáramlás hazai piacukon.

Az Economist Intelligence Unit pénteken ismertetett új világgazdasági előrejelzése szerint ugyanakkor az amerikai, az euróövezeti és a japán gazdaság jövőre várható szinkronizált növekedése e kockázatok ellenére is kedvező átgyűrűző hatással lesz a világgazdaság más régióira.

A ház londoni elemzői ennek alátámasztására kimutatják, hogy a világ e három legnagyobb importőre 2011-ben összesen 7400 milliárd dollárnyi árut és szolgáltatást vásárolt kereskedelmi partnereitől. Ez az érték 2012-ben csaknem 3 százalékkal csökkent, és az EIU számításai szerint az idén 2 százalékkal még tovább csökken. A cég ugyanakkor azzal számol, hogy a három gazdaság együttes importja 2014-ben már 3,4 százalékkal emelkedik, ami segíteni fogja az e gazdaságok keresletétől erőteljesen függő felzárkózó országokat is.

Az EIU előrejelzése szerint emellett jövőre 10 százalékkal 953 milliárd dollárra nő a három erőcentrum által exportált működőtőke értéke, bár ez még mindig 600 milliárd dollárral elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcsértéktől.