Megújul a fertődi Esterházy-kastély parkerdeje

Megújul a fertődi Esterházy-kastély parkerdeje

Negyedmilliárd forintból újul meg 2015 közepére a fertődi Esterházy-kastély parkerdeje. Ezt közölte az MTI-vel Orbán Tibor, a munkákat végző Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Felidézte, hogy a kastélyt és a hozzá közvetlenül csatlakozó parkot régóta kiemelt figyelem övezi, de eddig a mögöttük elhelyezkedő parkerdő, amelyet az erdőgazdaság kezel, nem részesült komolyabb támogatásban. A kastély mára az ország egyik legszebb, legigényesebben felújított műemléke lett, míg a parkerdő állapota méltatlan módon elmaradt ettől a színvonaltól.

Hozzátette, hogy a várható fejlesztés éppen ezt a területet érinti; ennek forrásaira konzorciumban pályázott a társaság Fertőd önkormányzatával és az egykori hercegi birtokot kezelő Forster-központtal.

Az előkészítő szakasz 15 milliós költségeinek 85 százalékát 2012 őszén nyerték el uniós pályázaton, tavaly október végén pedig a második, immár a megvalósítást magában foglaló fázis támogatási szerződését is megkötötték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel. Ennek az ütemnek minden költségét fedezi az újabb uniós pályázaton biztosított forrás.
    A vezérigazgató emlékeztetett arra is: a Lés erdő a 18. században vált a park részévé “mulatóerdőként”. Mária Terézia és Esterházy Miklós herceg vendégei napokat töltöttek el a mulatóházakkal, templomokkal, szökőkutakkal és egyéb látványosságokkal ékesített területen, amelyben több ezer fából álló, a környező tájba kifutó fasorokat ültettek.
    Mint elmondta, a kastély erkélyétől induló, majd az erdőn keresztül futó allék képezték a “mulatóerdő” vázát. A részben a 18. században, részben a 19-20. század fordulóján ültetett fasorokból az erdő területének csökkenése ellenére ma is több mint háromezer sorfa és mintegy kilenc kilométer allé létezik, ami Schönbrunn mellett a másik legnagyszerűbb Közép-Európában.
    Közlése szerint a február-márciusban induló munkák 176 hektárnyi területet érintenek. Mintegy 1900 idős fát kezelnek, ugyanennyi újat ültetnek, másfél ezret metszenek alakra. Szinte az egész területet mentesíteni kell a kúszónövényektől, borostyántól, öt hektáron pedig új erdőt telepítenek. Három és fél kilométernyi sétányt újítanak fel, valamint hat és fél kilométernyi kerítést építenek meg.