Élénkülő gazdaságra, a különadók csökkenésére számít a Magyar Telekom

Élénkülő gazdaságra, a különadók csökkenésére számít a Magyar Telekom

Bizakodással tekint a Magyar Telekom az idei évre, bővülő gazdasággal és élénkülő belső fogyasztással számol. Ezt mondta Christopher Mattheisen, a cég vezérigazgatója a Forbes áprilisi számának adott interjúban. Azt is kifejtette, számít a különadók csökkenésére, de arra nem, hogy a társaság fő tulajdonosa, a Deustche Telekom kivásárolja a kisrészvényeseket.

Az idei évre a bizonytalanságok miatt szavai szerint konzervatívan terveztek, az árbevételt nézve a szinten tartás és háromszázalékos csökkenés közötti értéket tartja elérhetőnek, de ez a csoportszintű várakozásuk. Kifejtette, Macedóniában nem rózsás most a helyzet, és a bevételük mintegy tizede ott keletkezik.

Csak a magyar működést nézve, pozitív is lehetne a növekedés, illetve nagyon közel lenne a nullához – mondta. Véleménye szerint a tévében és a mobilnetben, ha lassuló ütemben is, de marad a növekedés, és több új szegmens is van, ahol még komoly potenciál mutatkozik. Jól látható az is – tette hozzá, hogy a hasonló cégek külföldön jobban tudnak teljesíteni, ez pedig az adott országok gazdasági helyzetétől függ.

A kormánnyal kötött partnerségi megállapodásról Christopher Mattheisen elmondta, az a legfontosabb, hogy azonosítani tudták a közös célokat. “Ők is látják, és mi is, hogy a szélessávú infrastruktúrára szükség van, és uniós források is vannak rá” – közölte. Úgy vélte, hogy a megállapodás az egész iparág és az ország szempontjából is jelentős eredményeket hozhat.

Hozzátette, szerepel a megállapodásban, hogy a kormány felülvizsgálja az adózási szabályokat és az ágazati szabályozási környezetet. “Ezt úgy értékelem, hogy kormányzati partnereink látják: a túladóztatás hátráltatja a távközlési infrastruktúra további kiépülését. Érzik, hogy változtatni kell, és tudják, hogy különben elmaradnak a szükséges nagyberuházások. Márpedig ezek feltétlenül szükségesek nemcsak az emberek életminőségének, de a vállalkozások és az ország versenyképességének javításához is” – mondta vezérigazgató.

A várható mobilfrekvencia-tenderről kifejtette, novemberben kezdődött a folyamat, s türelmesen várják, mely frekvenciák, milyen feltételekkel, milyen csomagolásban, milyen eljárásban lesznek meghirdetve. Remélik, az idén sor kerül a tenderre – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek