Több mint két és fél milliárd városfejlesztésre

Több mint két és fél milliárd városfejlesztésre

Ebben az évben csaknem 2,6 milliárd forintot költ városfejlesztési feladatokra a nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. Eztközölte a százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltató cég ügyvezetője az MTI-vel.

Bocskai Péter elmondta, hogy május közepétől 21 nyíregyházi utcában a közbeszerzési pályázaton nyertes Strabag Kft.-vel végeztetik el az úthibák kijavítását. Erre 52 millió forintot fordítanak, és június végéig 13 ezer négyzetméteren állíttatják helyre a megrongálódott útfelületet.

A 2,6 milliárd forintos fejlesztési keretből jut a város zöldterületeinek, parkjainak és erdőinek szépítésére, csatorna-rendszerének,  közvilágításának és parkolóinak megújítására, karbantartására, köztisztasági, valamint növényvédelmi költségeire. Az önkormányzati bérlakások, a szigligeti gyermeküdülő, a Bencs Villa, az Ózon Panzió, a piacok, a városi stadion és az állategészségügyi telep fenntartása, működtetése is ebből a keretből történik.

Bocskai Péter kitért arra, hogy a tulajdonos helyi önkormányzat megbízása alapján a kft. végzi a közfoglalkoztatási programok szervezését is Nyíregyházán. A helyhatóság a tavalyi 800 millió forinttal szemben idén 1,2 milliárd forintot fordít erre a célra.

2013-ban 3500 munkanélkülinek teremtettek ideiglenes állást a város önkormányzati cégeinél, intézményeinél, civil szervezeteinél és felekezeteinél. Idén április végéig 1485 álláskereső kapott munkát, május közepétől szeptember végéig pedig 1126 embernek szerveznek napi 8 órás foglalkoztatási lehetőséget.

A nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. 2008-ban alakult, a korábbi Piac és Vagyonkezelő Kft. és a Városüzemeltetési Kht. egyesülésével. A közszolgáltatási feladatokat ellátó cég árbevétele tavaly 3,2 milliárd forint volt, az idei terv 3,7 milliárd. A társaság dolgozóinak létszáma jelenleg 274, amit szeretne megtartani a következő években is.