Csaknem 300 millióval nőtt az exporttöbblet az első negyedévben

Csaknem 300 millióval nőtt az exporttöbblet az első negyedévben

KSHAz első negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a kivitel euróértéke és 3,9 százalékkal a behozatalé. Az exporttöbblet 1,929 milliárd euró volt, 299 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

A május 8-án közölt első becsléshez képest a hivatal megerősítette az export negyedéves növekedési ütemét, és hajszállal csökkentette az importét a korábban közölt 4,0 százalékról. Ennek megfelelően a kiviteli többlet is nőtt a korábban jelzett 1,917 milliárd euróról. Márciusban az export volumene 12,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg euróban 7,3 százalékos volt a növekedés. Importban hasonlóképpen, a 13,3 százalékos volumennövekedés nagyobb volt az euróban számolt 8,6 százalékos emelkedésnél. A márciusi exportérték növekedési üteme szeptember óta a legmagasabb  volt, az importban tavaly áprilisban mért hasonló dinamikát a KSH. Az első  negyedévben a kivitel volumene 8,8, a behozatalé 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A forintban mért exportárak 0,8 százalékkal meghaladták a tavaly első negyedévit, az importárak viszont 0,1 százalékkal elmaradtak attól. A forint 3,9 százalékkal leértékelődött az euróval szemben, míg a dollár árfolyama alig változott. Az import árszínvonalának csökkenését alapvetően az energiahordozók árának 4,2 százalékos és a nyersanyagok 2,8 százalékos esése okozta miközben az élelmiszerek importja 3,1, a gépek és szállítóeszközöké 0,5 százalékkal drágult. Exportban a gépek, szállítóeszközök kivitele volumenben 8,9, euróban 6,4 százalékkal nőtt. A növekedés mögött a hazai autógyárak folyamatosan felfutó termelése áll, a közúti járművek kivitele másfélszeresére ugrott. A KSH jelentése szerint ezzel párhuzamosan a gépjármű alkatrészek importja is 40 százalékkal emelkedett.  

Az élelmiszer-kivitel volumene 17,5, euróértéke 11,3 százalékkal nőtt. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene – az előző hónapok emelkedő  trendjét folytatva – az alacsony bázisszint több mint másfélszeresére emelkedett. Ezen belül a legnagyobb részarányt képviselő kukoricaexport forintértéke – csökkenő árak mellett – mintegy háromnegyedével, a búzáé negyedével haladta meg a tavalyi első negyedévit. Importoldalon a gépek és szállítóeszközök behozatala 10,4 százalékkal nőtt volumenében és 6,7 százalékkal euróban. Az energiaimport 15,3 százalékkal csökkent euróban, miközben a vásárolt mennyiség csak 7,7 százalékkal volt kevesebb. A kőolaj és kőolajtermékek valamint a gáz behozatalának volumene egyaránt a múlt év első negyedévi szint alatt maradt, ugyanakkor a márciusi beszerzések már meghaladták az egy évvel korábbit, míg a villamos energia importjának volumene az időszak egészében jelentős mértékben nőtt – közölte a KSH. A kivitel 7,3 százalékkal nőtt a múlt év első negyedéhez képest az Európai Unió többi tagállamába, míg az onnan származó import 12,5 százalékkal nőtt, minek következtében az exporttöbblet 453 millió euróval csökkent ugyan, de így is 2,838 milliárd euró volt. Az EU-n kívüli világgal folytatott kereskedelemben az export 2,5, az import 15,4 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévitől, így a kereskedelmi deficit 751 millió euróval 1,208 milliárd euróra csökkent. Az Ázsiába irányuló export 12,2, az onnan vásárolt import 10,4 százalékkal csökkent a múlt év első negyedévéhez képest – derül ki a KSH hétfőn kiadott részletes jelentéséből.