Egy szelet Kína

Egy szelet Kína

Átadták a Bank of China új budapesti központi irodáját. A hírt a felújítási és kialakítási munkálatok felügyeletével és levezénylésével megbízott Cushman & Wakefield (C&W) ingatlantanácsadó közölte kedden.

A tájékoztatás szerint a Bank of China a korábban a Credit Agricole tulajdonában lévő 1700 négyzetméteres exkluzív, belvárosi irodaházat vásárolta meg. A tranzakció lezárása előtt részletes technikai felmérés készült, melynek során számba vették a szükséges és ajánlott felújítási munkálatokat az épületben. A C&W feladata volt a tervező kiválasztása, a tervezési folyamat nyomon követése, kivitelezési fővállalkozó kiválasztása, az építkezés felügyelete és műszaki ellenőrzés. Az ötszintes épületben a back office szolgáltatások mellett kialakítottak egy 150 négyzetméteres bankfiókot is, mely a műemlékvédelem alatt álló épület földszintjén helyezkedik el.

A Bank of China (Hungary) Clost Ltd. 2003. február 10-én nyílt meg, mint a pénzintézet első kelet-közép- európai leányvállalata. A Bank of China Kínában már 100 éve működik folyamatosan, így hasonlóan hosszú múltra tekinthet vissza, mint a műemlék épület – olvasható a közleményben. Orbán Viktor miniszterelnök februári, Kínában tett hivatalos látogatásán folytatott tárgyalást a bankcsoport elnökével, amelyen megállapodtak, hogy a Bank of China Magyarországon hozza létre regionális központját, és egy fiókhálózatot is kiépít a közép-európai aktivitást mutató kínai cégek pénzügyi kiszolgálása érdekében. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Pekingben, a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság akkori ülése után azt közölte az MTI-vel, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés pénzügyi alapjai rendkívül stabilak, hiszen létrejött a két jegybank közötti tízmilliárd jüanos (370 milliárd forint) valutacsere-megállapodás, a két Eximbank kiegészítette a korábbi százmillió eurós fejlesztési hitelkeretét újabb százmillió euróval, és létrehozták az 500 millió dolláros közép-európai befektetési alapot.

A Bank of China a kelet-ázsiai ország negyedik legnagyobb bankja mérlegfőösszege alapján. Mintegy 40 országban – köztük Magyarországon – több mint 100 fiókot, Tajvanon és Hongkongban emellett félezer irodát működtetett. A vállalat a sanghaji tőzsdére benyújtott jelentése szerint tavaly 157 milliárd jüan (5,8 ezer milliárd forint) nettó profitot könyvelt el, ami éves összevetésben 12,4 százalékos növekedés, ám lassulást mutat a 2012-es 14 százalékos bővüléshez képest.