Sikeres lehet az új szervokormány

C700 szervokormány, fotó: draspo.huÖsszesen 211 millió forintos összköltségű beruházással járműipari kutatás-fejlesztési (K+F) projektet valósított meg a szigetszentmiklósi Draspó-Tempó Kft., az autóalkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglakozó cég a megvalósításhoz az Új Széchenyi terv pályázatán 71 millió forintos támogatást nyert.

A régi Csepel Autógyár területén működő társaság közleménye szerint a nagyméretű haszongépjárművek kormánymű-fejlesztése és magyarországi gyártás előkészítése című projekt keretében továbbfejlesztették a cégnél eddig nem gyártott C700-as kormányművet és felkészültek a sorozatgyártásra. Az új szervókormányt az előzetes megrendelések alapján teljes egészében exportálják, a kormánymű-fejlesztés külföldi megrendelő megkeresése alapján indult. Főbb exportpiacaik között van Németország, Svájc, Oroszország, Ukrajna, Románia, Lengyelország és Szlovákia.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Draspó-Tempo Kft. szigetszentmiklósi Szervokormány és Forgácsoló Divíziójában eddig a technikai és műszaki feltételek miatt csak a C300 és C500-as hidraulikus szervókormány gyártására volt lehetőség. A kft. a folyamatos fejlesztéssel a magas beszállítói minőségi követelményeket is teljesíteni tudta, így több járműipari gyártónál, közöttük a  Suzuki Zrt.-nél és a CLAAS multinacionális mezőgazdasági gépgyártó vállalatnál beszállítói pozíciót nyert el. Az új szervókormányművet a 6,5 és 8,5 tonna közötti kormányzott tengelyterhelésű autóbuszoknál, nehéz tehergépjárműveknél, speciális haszongépjárműveknél, illetve katonai járműveknél alkalmazzák. A cég szerint a hazai fejlesztést és gyártást indokolja és hosszú távon is megtérülővé teszi az, hogy a régióban nincs versenytársuk.

A továbbfejlesztett C700 szervokormány további piaci lehetőségeket is megnyit. Jelenleg egész Európában mindössze 3 cég foglalkozik megbízható minőségű CE jelölésű szervokormányművek gyártásával – jegyezték meg. A nyilvános cégadatok szerint a Draspó-Tempó Kft. 2013-ban 1,865 milliárd forintra növelte az árbevételét az egy évvel korábbi 1,611 milliárdról. Adózott eredménye 218 millió forint volt tavaly, 2012-ben 188 millió forintot tett ki. A cég jelenleg 95 dolgozót foglalkoztat.