Erre számítanak a szakértők

Az Európai Központi Bank (EKB) kora délután esedékes kamatmeghatározó üléséig, illetve a tengerentúli makroadatok közléséig alacsony forgalmat és kis visszaesést várnak a Budapesti Értéktőzsdén a megkérdezett piaci szakértők csütörtökön.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az MTI-nek elmondta: sérülékenyek a magyar eszközök, beleértve a részvényeket is, így a délutáni hírekig alacsony forgalom mellett csökkenés várható a BÉT-en. A “lefelé csorgás” főként a Richter és az OTP árfolyamában lesz tetten érhető a szakértő szerint, aki úgy véli, hiába erősödött szerdán az OTP, csütörtökön már gyengülhet a bankpapír árfolyama. Ballai Zoltán szerint ugyanakkor a Mol és a Magyar Telekom árfolyamában nem várható elmozdulás a délutáni eseményekig. A CIB Bank reggeli, MTI-hez eljuttatott elemzésében kifejti: viszonylag kedvező volt a globális piacok alaphangulata szerdán, de a csütörtöki “adatdömping” előtt egyértelműen érezhető volt a kivárás és az óvatosság. Mindazonáltal az elmúlt napokban megjelent indikátorok a világgazdaság minden fő régiójában élénkülő aktivitásra utaltak, aminek köszönhetően a legtöbb fejlett részvénypiac szolid emelkedéssel zárta a napot. Csütörtökön sok fontos adatot publikálnak az óceán mindkét partján, és az Európai Központi Bank (EKB) is kamatmeghatározó ülést tart. Utóbbi a CIB elemzői szerint nem tartogat nagy izgalmakat, kizárt, hogy a közös európai jegybank a júniusi átfogó intézkedéscsomag bejelentését követően újabb lépésekről számolna be. Az azonban érdekes lehet, hogy a sajtótájékoztatóan hogyan reagál a bank első embere az elmúlt időszakban megjelent adatokra – defláció a termelői áraknál, veszélyzónában a fogyasztói árindex, tovább csökken a magánszektor hitelállománya, s a PMI indexek sem jeleznek komoly gyorsulást.

A fő üzenet minden bizonnyal az marad, hogy az EKB kész további lépéseket tenni, egyelőre azonban kivár, és csak a múlt havi intézkedések hatásait tanulmányozva dönt a monetáris politika korrekciójáról. 
Az Egyesült Államokban munkaerő-pici adatokat közölnek, ezekre is érdemes figyelni a szakértők szerint. Magyarországon a legfrissebb kiskereskedelmi statisztikák mellett a végleges áprilisi külkereskedelmi adatokat teszi közzé a KSH, a forint árfolyam alakulását azonban továbbra is országspecifikus tényezők, illetve az amerikai adatokra adott reakciók határozhatják meg. Összességében a következő néhány napban kevés esély mutatkozik egy komolyabb pozitív korrekcióra a forint árfolyamában – vélik a CIB elemzői.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 44,55 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 18 539,48 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 5,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 95 forinttal, 0,78 százalékkal 12 095 forintra csökkent, 1,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,23 százalékkal 4290 forintra erősödött, forgalmuk 3,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,87 százalékkal 346 forintra nőtt, forgalma 302,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 45 forinttal, 1,05 százalékkal 4345 forintra emelkedett, a részvények forgalma 726,6 millió forintot ért el.