Százmilliós beruházás

Korszerűsíti napelem-panel gyártósorát az Agulhas-Solar Kft. Szolnokon, a projekt összköltsége közel 320 millió forintot tesz ki.

A fejlesztéshez a cég csaknem 155 millió forint támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv “Komplex vállalati technológia-fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások részére” című pályázata keretében. A támogatás intenzitása közel 49 százalékos – közölte Pesti Anikó, a társaság igazgatói asszisztense az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a gyártási technológia fejlesztéséhez és a kapacitás növeléséhez egy automatikus forrasztó-berendezést vásárolnak. Ilyen modul jelenleg is van a gyártósorban, azonban a beszerzendő egység korszerűbb lesz a meglévőnél. A termelés technológiája ezzel megújul, és igény esetén megduplázhatják a termelést. A nagyobb kapacitáshoz a rendszer más elemeinek is igazodnia kell, ezért további berendezések vásárlását is tervezik. Az uniós támogatású projekt megvalósítása után az Agulhas-Solar Kft. Európa egyik legmodernebb napelempanel-előállító üzemét működteti majd.

Az üzem 2011 nyarán kezdte meg a termelést Szolnokon, az AC-DC Logisztikai Parkban, jelenleg 60 embert foglalkoztat. A főként európai piacokra exportáló cég tavalyi árbevétele 1 milliárd 519 millió forint volt. Korábban már kétszer részesült európai uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, míg technológia-fejlesztésre 282 millió forintot kapott.