A nemzetközi fejlemények mozgathatják az árfolyamokat

A nemzetközi fejlemények mozgathatják az árfolyamokat

A nemzetközi hangulat optimista, de a csütörtöki kereskedésre az Európai Unió Oroszország ellenes szankció tervei nyomhatják rá bélyegüket, és érdemes figyelni a makroadatokat is. Így vélekedtek  piaci szakértők.

Móró Tamás, a Concorde vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a nemzetközi hangulatot optimizmus jellemzi, miután a kínai beszerzésimenedzser-index meredeken nőtt júliusban. A szakértő szerint ugyanakkor rányomhatja a bélyegét a csütörtöki kereskedésre, hogy az Európai Unió szankciókat fontolgat az orosz állami bankok ellen. A magyar piacon érdemes figyelni az OTP árfolyamát, amely Móró Tamás szerint alultejesíthető lehet a bank orosz kitettsége miatt. A CIB Bank elemzői reggeli, MTI-hez eljuttatott összefoglalójukban kifejtik: bár a magyar makrogazdasági naptár üres, a befektetők az Államadósság Kezelő Központ kötvényaukcióira figyelhetnek. A globális piacokon a geopolitikai fejlemények fontos tényezők maradnak, és több makroadat is érkezik. A kínai és az európai beszerzési mutatók mellett tengerentúli munkaerő-piaci számokat is publikálnak. Az alapvető hangulatban nem várható változás, de ha az európai adatok gyengébbek lesznek a vártnál, az euró kismértékben tovább gyengülhet a dollárral szemben – vélik a szakértők.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 100,35 pontos, 0,55 százalékos csökkenéssel, 18 004,51 ponton zárt szerdán. 
A részvénypiac forgalma 3,9 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol ára 65 forinttal, 0,55 százalékkal 11 800 forintra csökkent, 339,8 millió forintos forgalomban. Az OTP 10 forinttal, 0,24 százalékkal 4175 forintra erősödött, forgalma 1,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,08 százalékkal 366 forintra esett, forgalma 1,3 milliárd forint volt. A Richter árfolyama 60 forinttal, 1,48 százalékkal 4005 forintra gyengült, forgalma 950,8 millió forintot ért el.