Gyenge nyitás várható Európában

Gyenge nyitás várható Európában

Indexcsökkenésre lehet számítani kedden az európai tőzsdék nyitásakor.

Az IG Markets határidős jegyzései alapján a vezető euróövezeti vállalatok indexe, az EuroStoxx50 11 ponttal, a frankfurti DAX index 21 ponttal, a párizsi CAC-40 index 14 ponttal, a londoni FTSE-100 index 14 ponttal csökkenhet nyitáskor.   

Az euróövezeti EuroStoxx50 index két ponttal, 0,06 százalékkal emelkedett hétfőn, az európai FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,2 ponttal, 0,02 százalékkal.    

Hétfőn az európai tőzsdék többségében nyereséggel zártak, a főbb piacok közül csak a párizsi és a lisszaboni végzett negatív eredménnyel. A párizsi CAC-40 index 2 ponttal, 0,05 százalékkal 4497 pontra csökkent hétfőn. A londoni FTSE-100 index 25 ponttal, 0,36 százalékkal 6941 pontra, a frankfurti DAX index 25 ponttal, 0,24 százalékkal 10 739 pontra emelkedett. A DAX hétfői emelkedésével néhány pontnyira megközelítette év eleji értékét.

Hétfőn az amerikai tőzsdék is nyereséggel zártak, a főbb mutatók 0,3-0,5 százalékkal emelkedtek. Az ázsiai tőzsdék viszont a keddi globális kereskedési napot már vegyes eredménnyel indították el. Az európai kezdés előtt két órával Tokió egy százalékkal veszteségben járt, a sanghaji és sencseni tőzsdék közös indexe, a CSI300 pedig 0,28 százalékkal gyengült. Hongkong viszont 0,15 százalékkal, Szöul 0,12 százalékkal erősödött.

Kedden főként az Egyesült Államokból érkeznek majd piacbefolyásoló jelentőségű júliusi makrogazdasági adatok: a fogyasztói árindex, a lakásépítések és az ipari termelés. Az európai tőzsdékre hatással lehet még a német ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe is.

Negyedéves eredményét a nagyobbak közül a BHP Billiton és a Celebi Ground Handling teszi közzé kedden, a Fiat Chrysler Automobiles Europe pedig a júliusi értékesítési adatait hozza nyilvánosságra.