Bírságot kapott a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t

Kétszer tízmillió forint bírsággal sújtotta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t adatszolgáltatási kötelezettségének megszegése miatt.

A közlemény szerint a Magyar Földgázkereskedő Zrt. az idén két alkalommal nem tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségeinek, ezért a MEKH szakemberei többszöri felszólítást követően hatósági eljárás keretében tíz-tíz millió forintos bírsággal sújtották, és kötelezték a kért adatok benyújtására. A MEKH feladata a többi között az egyetemes szolgáltatás árképzésére vonatkozó szabályok előkészítése, az előírások teljesítésének ellenőrzése, továbbá a MEKH felel a földgázellátás biztonságos és hatékony működéséért. A feladatok ellátásához elengedhetetlen, hogy a hivatal pontos adatokkal rendelkezzen a felügyelete alá tartozó társaságok működéséről. Ezért törvény hatalmazza fel, hogy a társaságoktól eseti és rendszeres információszolgáltatást kérhessen – hangsúlyozták a közleményben.

Az adatgyűjtés nagy szerepet játszik a kormányzati döntések előkészítésében, ezért kiemelten fontos, hogy az energiaipari cégek a határidőt betartva, a valóságnak megfelelő adatot küldjenek a hivatalnak – közölte a MEKH. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. az MVM Csoport tagja, a társaság azután alakult, miután az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2013. szeptember 30-án kifizette az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek szerződésben rögzített vételárát. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. hosszú távú gázbeszerzési szerződéseivel több különböző forrásból biztosítja Magyarország ellátását.