Emelkedést várnak

Emelkedést várnak

A szerdai esés után csütörtökön délelőtt már emelkedést várnak a szakértők a Budapesti Értéktőzsdén, ahol délután az érkező makroadatok adhatnak irányt a kereskedésnek.

Német Sándor, a Buda-Cash Brókerház kereskedelmi igazgatóhelyettese az MTI-nek kifejtette, hogy szerdán folytatódott az esés az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed októberi Bézs könyvének nyilvánosságra kerüléséig. Ebben olyan adatok láttak napvilágot, amelyek az amerikai gazdaság lassú növekedéséről tanúskodnak, így nem kell korai kamatemelésre számítani. Ennek a hírnek köszönhetően a nemzetközi piacok erőteljes emelkedésbe kezdtek, amelynek hatása a BÉT-en is érzékelhető lehet nyitáskor – vélekedett a szakértő. Német Sándor ugyanakkor kiemelte, hogy ez a felpattanás egyelőre csak korrigálja az előző napok, hetek esését, és még kérdéses, milyen mértékű lesz az emelkedés.  

A CIB Bank szakértői reggeli elemzésükben kifejtik, csütörtökön sok fontos adat érkezik a tengerentúlról, amelyek képet adhatnak az Egyesült Államok gazdaságának állapotáról. A késő esti new york-i részvénypiaci stabilizációt követve nyugodtabb európai kereskedés vérható a CIB elemzői szerint, akik azonban egyelőre nem számítanak számottevő és tartós hangulatjavulásra. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 174,38 pontos, 0,99 százalékos csökkenéssel, 17 503,48 ponton zárt szerdán.

A részvénypiac forgalma 9,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol 145 forinttal, 1,22 százalékkal 11 765 forintra csökkent, 1,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 2,97 százalékkal 3920 forintra esett, forgalmuk 6,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 2,90 százalékkal 355 forintra erősödött, forgalma 735,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 7 forinttal, 0,18 százalékkal 3970 forintra gyengült, a részvények forgalma 741,4 millió forintot ért el. A BUMIX 1484,98 ponton zárt szerdán, ez 9,01 pontos, 0,60 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.