Így alakulhat a magyarországi infláció

Így alakulhat a magyarországi infláció

Az erőteljes bázishatások ismét zéróra vagy negatív tartományba nyomhatták le az éves összevetésű magyarországi inflációt a múlt hónapban. Ezt jósolták a pénteki adatismertetés előtti első prognózisaikban londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a fogyasztói árindex 0,3 százalékos visszaesését várják szeptemberre tizenkét havi összehasonlításban. A ház szerint ez az üzemanyagárak folytatódó csökkenése mellett elsősorban a maginflációs kosár komponenseiben jelentkező bázishatások eredménye. Az elemzők ugyanakkor azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévben ismét pozitív inflációs adatok látnak napvilágot, mivel az élelmiszerárak várhatóan növekedésnek indulnak, és a tavalyi közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása kiesik az indexből.

A Goldman Sachs közgazdászai szerint a megforduló bázishatások 2014 végére 1,2 százalékig, 2015 közepére 3 százalékig – vagyis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középtávú céljának megfelelő – szintre emelik vissza az éves magyar inflációt. A fogyasztói árak 0,3 százalékos éves összevetésű csökkenését jósolják szeptemberre a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői is, szintén a belépő bázishatások miatt. A ház előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) – elsősorban a hosszú évek óta először élénkülő hazai kereslet hatására – az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3 százalékkal növekszik, ám e robusztus növekedési környezetben is nagyon alacsony marad az infláció.

A Morgan Stanley szakértői 2014 decemberében is mindössze 0,7 százalékos tizenkét havi inflációval számolnak, és prognózisuk szerint az éves inflációs ütem csak “valamikor 2016-ban” kerül az MNB 3 százalékos célszintje közelébe.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai 0,2 százalékos éves árcsökkenést várnak szeptemberre, mindenekelőtt az alkohol- és dohányfélék esetében belépő erőteljes bázishatások miatt. A ház elemzői kiemelik, hogy tavaly szeptemberben a dohányféleségek kiskereskedelmi árrése a kormányzati intézkedések hatására meredeken megugrott. A JP Morgan szakértői szerint az éves összevetésű infláció várhatóan ismét pozitív lesz októberben, és az idei év végére 1 százalék környékére emelkedik vissza, elsőssorban az élelmiszer- és energiakomponensben érvényesülő bázishatások miatt.

Az éves fogyasztói árindex 0,2 százalékos csökkenését jósolják szeptemberre a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai is, ugyancsak az erőteljes éves bázishatások belépése miatt. A ház az idén zéró, jövőre 2 százalékos egész éves átlagos inflációt vár Magyarországon.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzőinek alapeseti előrejelzése ebben a környezetben 0,90 százalékpontos MNB-kamatemelést – vagyis 3,00 százalékig emelkedő jegybanki alapkamatot – valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a cég szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői zéró éves inflációt várnak a múlt hónapra, októbertől ugyanakkor az infláció “folyamatos, de fokozatos” gyorsulásával számolnak. Várakozásuk szerint ez lehetővé teszi az MNB-alapkamat alacsonyan tartását hosszabb ideig. A ház legalább 2015 második negyedévéig nem várja a 2,10 százalékos MNB-kamat módosítását.

Kapcsolódó cikkek